Steve Jobs a fondat compania Apple împreună cu Steve Wozniak la sfârşitul anilor ’70, însă a părăsit compania în anul 1985 în urma unui conflict intern. Când s-a întors la conducerea companiei în 1997, Apple era în pragul falimentului.

După ce a plecat de la Apple, Jobs a înfiinţat compania Pixar, care a fost cumpărată în 2006 de Walt Disney, într-o tranzacţie de 7,4 miliarde de dolari.

El nu a dorit să  ocupe funcţia de CEO în 1997. Acesta spunea că va face compania să strălucească din nou şi se va întoarce la Pixar. “Eram foarte dedicat muncii mele de la Pixar şi nu vroiam să fac altceva, nu vroiam altceva”, potrivit lui Jobs. El a ocupat funcţia de CEO temporar, însă a făcut o treabă atât de bună încât nimeni nu şi-a mai pus problema înlocuirii sale.

De ce a fost Steve Jobs un CEO atât de bun? În primul rând, acesta înţelegea nevoile consumatorilor şi ştia ce vor aceştia, înainte ca ei să se gândească la acel lucru. Jobs era un vizionar şi un om dedicat meseriei sale. La un moment dat acesta a declarat: “dacă va exista vreodată o companie care va face ca produsele noastre să pară depăşite vreau ca acea companie să fim noi”.

Pe 24 august, Steve Jobs, grav afectat de boală, şi-a anunţat retragerea din funcţia de CEO, însă el rămâne cel mai important om din companie, deşi Tim Cook este şef acum. Steve Jobs, 56 de ani, are o avere de 7 miliarde de dolari, conform estimărilor revistei americane Forbes.