Conform Sterling, notificarea a fost depusă ca urmare a acțiunilor „deliberate și discriminatorii întreprinse împotriva investițiilor efectuate de companie în perimetrele sale Midia și Pelican din Marea Neagră. Aceste acțiuni includ atacuri în mass-media și diverse fapte destinate a bloca desfășurarea operațiunilor companiei în perimetrele offshore primite în concesiune”.

Sterling Resources susține că a acționat „cu tactul necesar” spre a se apăra și a-și proteja interesele sale legitime decurgand din acordul de concesiune. „Sterling a dovedit deschidere și și-a manifestat dorința de a coopera pe deplin cu toate autoritățile române implicate, în scopul aduceriii clarificărilor necesare astfel încât investițiile avute în vedere de companie în perimetrele concesionate să poata avansa fără piedici. Din păcate, aceste eforturi nu au fost încununate de succes. Recent, compania a încercat să forțeze soluționarea problemelor prin utilizarea unor prevederi specifice ale acordului de concesiune cum ar fi declararea forței majore și transmiterea unei notificări cu privire la neîndeplinirea obligațiilor. Până astăzi însă acești pași suplimentari întreprinși nu au condus la deblocarea impasului”, se arată în comunicatul Sterling Resources.
De asemenea, Sterilng menționează că „următoarea acțiune la care poate recurge compania o reprezintă inițierea procedurilor de arbitraj internațional în baza acordului între România și Canada. Prin acord, România și-a asumat obligații cu privire la protejarea investițiilor efectuate în România de investitorii canadieni”. Notificarea diferendului conferă o perioadă de șase luni de negocieri în vederea soluționării pe cale amiabilă a problemelor. În situația în care
Sterling nu va obține în această perioadă o soluționare satisfăcătoare a tuturor problemelor, „atunci compania le va putea înainta spre soluționare instanței de arbitraj, dacă dorește acest lucru”. În cadrul arbitrajului Sterling va pretinde despăgubiri bănești care să reflecte întreaga valoare semnificativă de piață a activelor sale din Marea Neagră.

Sterling Resources Ltd. este o companie canadiană de petrol şi gaze cu sediul în Calgary, Alberta, listată la bursă în Canada. Compania derulează operaţiuni în Marea Britanie, România, Franţa şi Ţările de Jos.