Deşi a luat cu mult peste ce era programat şi cu toate că datele de inflaţie au surprins negativ piaţa, randamentul plătit de Finanţe a fost chiar în scădere, până la 6,84%.
Practic, profitând probabil de excesul de lichiditate din piaţă, Trezoreria şi-a făcut deja planul pe aprilie după doar trei licitaţii, în care a atras cumulat peste 4,5 miliarde lei, deşi mai sunt programate încă trei licitaţii.
Pentru licitaţia de azi, Trezoreria avea programat să vândă certificate în sumă de 1 miliard de lei. În această dimineaţă, INS a publicat datele privind inflaţia, rata anuală sărind de 8% şi depăşind orice estimare a pieţei.
După ce la licitaţia precedentă cu titluri de stat pe 12 luni, randamentul scăzuse de la 6,97% la 6,88%, în condiţiile în care Finanţele au luat din piaţă mai mult decât aveau programat, la licitaţia de azi randamentul a continuat să coboare, la 6,84%, deşi suma atrasă a fost cu 1,3 miliarde lei mai mare.
La licitaţia de azi, oferta băncilor a depăşit 3,1 miliarde lei, semn că există ori un exces de lichiditate semnificativ pe piaţa interbancară, ori din ce în ce mai mulţi investitori sunt interesaţi de titlurile de stat româneşti.