Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a reuşit să atragă la licitaţia de titluri de stat în valută pe trei ani 790 de milioane de euro, aproape dublu faţă de valoarea programată, la un randament maxim de 5,25% pe an, a declarat pentru MEDIAFAX secretarul de stat în instituţie Bogdan Drăgoi.

Valoarea titlurilor vândute de către MFP s-a ridicat la 793,8 milioane de euro, potrivit unui comunicat al Băncii Naţionale a României transmis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.Valoarea programată a licitaţiei a fost de 400 de milioane de euro, iar băncile comerciale au cerut titluri cu o valoare totală de 1,47 miliarde de euro.

A doua emisiune de titluri în valută din acest an

Licitaţia de vineri este a doua emisiune de titluri de stat în valută, după ce în luna august Finanţele au obţinut 447 milioane de euro prin vânzarea de titluri în valută, la un randament tot de 5,25% pe an. La acea dată, Trazoreria a strâns cu 147 milioane euro peste valoare indicativă de 300 de milioane de euro.

În aceaşi perioadă, Finanţele au obţinut un împrumut (club-loan) de la mai multe bănci din România, a cărui valoare a fost de 1,2 miliarde euro.

La începutul lunii septembrie MFP estima că va lansa în perioada 1 octombrie – 15 octombrie o emisiune de eurobonduri, cu o valoare cuprinsă între 500 de milioane euro şi 1,5 miliarde euro, cu o maturitate cuprinsă între 5 şi 10 ani.

Instituţia a selectat Deutsche Bank, EFG Eurobank şi HSBC Bank pentru intermedierea vânzării de euroobligaţiuni, dar căderea Guvernului Boc a obligat Finanţele să amâne împrumutul extern.

La operaţiunea organizată joi pentru vânzarea de obligaţiuni de stat cu scadenţa la cinci ani, Finanţele au respins toate ofertele de cumpărare din partea băncilor, considerând preţul ofertat la un nivel neacceptabil.

Finanţele au vândut titluri de aproape 60 de miliarde de lei în acest an

MFP a programat pentru luna noiembrie şase licitaţii pentru vânzarea de titluri de stat în valoare totală de şase miliarde de lei, după ce în octombrie a atras doar 2,53 miliarde de lei, mai puţin de jumătate din valoarea programată.

Valoarea titlurilor de stat vândute de la începutul anului se ridică la 58,8 miliarde lei, suma împrumutată fiind de circa nouă ori mai mare faţă de intervalul similar din 2008, când emisiunile au totalizat circa şapte miliarde de lei. Comparativ cu suma împrumutată pe întreg anul trecut, de 12,5 miliarde lei, valoarea titlurilor emise, până în prezent, de Ministerul Finanţelor a crescut de aproape cinci ori.

SURSA:Mediafax