Reţeaua de măsurare a calităţii aerului a înregistrat sâmbătă noaptea depăşiri de aproape 700% pentru poluarea de praf. Sunt valori impresionante.

La toate cele şaisprezece staţii s-au înregistrat depăşiri între 200 şi aproape 700%, ce au relevat un aer aproape irespirabil în Capitală.

Octavian Berceanu, consilier general în cadrul Municipiului București, a explicat că valorile ridicate de poluare din București, de sâmbătă noaptea, au fost egale cu cele din capitala Australiei, înconjurată de incendii. Oficialul a adăugat că în cazul Bucureștiului nu este vorba de un poluator mic local, ci de mai mulți poluatori mari.

Un adevărat genocid

Avem o statistică devastatoare pentru români. În jur de 12.000 de persoane mor anual din cauza poluării, în București. E un fel de genocid. Autoritățile nu fac absolut nimic. Cumva trebuie să privim către autorități, către ministrul Mediului, care trebuie să găsească măsurători care să fie în timp real și să fie corecte”, a completat sursa citată.

”Efectele sunt devastatoare, în primul rând pentru copii. Ei nu au un sistem imunitar dezvoltat. Aceste particule pătrund prin plămâni, ajung în sânge și din sânge se depun pe organele vitale și la copii înseamnă disfuncționalitate majoră a organelor, organele interne nu se mai dezvoltă, creierul nu se mai dezvoltă și avem boli cronice la vârste fragede, ceva anormal”, explică Octavian Berceanu.

Raportări trunchiate

”Când spunem că valorile au crescut între 200% și 700%, de fapt, limitele maxime admise au fost de 2 până la 7 ori mai mult depășite decât aceste valori pe care noi le-am citit pe aparatele dispuse în Capitală.

Vorbim de rețele de aparate care nu aparțin statului român pentru că statul român nu ne pune la dispoziție date reale din teren, nu avem o fluiditate a datelor, iar raportările datelor către Comisia Europeană sunt trunchiate tocmai ca să nu arătăm nivelul de poluare din București”, a declarat Octavian Berceanu, consilier general în cadrul Municipiului București, citat de digi24.ro.

Vremea a facilitat poluarea

”Ca să avem o imagine, valorile din București de sâmbătă noaptea au fost egale cu valorile din Sydney, care este înconjurat de incendii. Ca să ajungem la aceste valori ar fi trebuit să avem un incendiu ca cel petrecut pe soșeaua Fundeni în fiecare cartier al Bucureștiului.

De fapt acolo au fost valorile. Asta ne pune mari semne de întrebare. Nu putem vorbi de un poluator mic local, ci de poluatori mari și ar putea fi gropile de gunoi, ar putea fi alți mari poluatori industriali.

A fost și vremea care a facilitat această poluare. Stratul rece venit pe Dâmbovița, pe timpul nopții, cumva a blocat un strat mai cald existent acumulat pe timpul zilei și poluarea asta a rămas și nu s-a disipat în atmosferă așa cum se întâmplă în mod normal”, a arătat consilierul general.