În cifrele comunicate la începutul lunii septembrie, creşterea economică estimată pentru primul semestru era de 3,7% pe serie brută şi 3,8% pe serie ajustată sezonier.

Şi datele pentru trimestrul doi au fost revizuite în creştere uşoară comparativ cu comunicatul precedent de la Statistică, avansul PIB fiind estimat, în prezent, la 3,4% pe serie brută şi 3,8% pe serie ajustată sezonier, comparativ cu o creştere cu 3,3% pe seria brută şi cu 3,7% pe seria ajustată sezonier, potrivit cifrelor difuzate în 4 septembrie.

Datele referitoare la evoluţia produsului intern brut în trimestrul II faţă de trimestrul precedent au rămas nemodificate faţă de luna trecută, avansul PIB încetinind la 0,1% în T2, după ce, în primele trei luni ale acestui an, PIB a crescut cu 1,4% faţă de trimestrul IV 2014.

Potrivit datelor ajustate sezonier, produsul intern brut estimat pentru trimestrul II 2015 a fost de 172,9 miliarde de lei preţuri curente, iar pe serie brută PIB estimat pentru trimestrul II 2015 a fost de 162,5 miliarde de lei preţuri curente.

Pentru prima jumătate a anului, produsul intern brut estimat pe date ajustate sezonier a fost de 349,1 miliarde de lei preţuri curente iar pe serie brută de 302,7 miliarde de lei.

Comerţul, informaţiile şi comunicaţiile şi industria şi construcţiile sunt principalele sectoare care au contribuit la creşterea economiei româneşti în prima parte a anului.

Pentru acest an, Comisia Naţională de Prognoză (CNP) a revizuit în urcare la 3,3% prognoza privind avansul economiei româneşti. Potrivit FMI, economia României va creşte cu 2,7%.

Produsul intern brut a crescut, anul trecut, cu 2,8% faţă de 2013, peste nivelul prevăzut în buget de 2,2% şi peste estimările Comisiei Europene din toamna anului 2013, de 2,1%, reiese din Raportul privind Execuţia Bugetară finală pe anul 2014, publicat de Ministerul Finanţelor Publice.