Aceasta este concluzia unui profesor australian, Jason Sharman, care a incercat sa observe la modul practic ce presupune infiintarea unor societati-ecran si deschiderea de conturi bancare sub anonimat.

Studiul a fost lecturat cu deosebit interes de catre expertii si oamenii politici din Elvetia si Luxembourg, principalele tari europene acuzate de faptul ca nu coopereaza si nu divulga numele celor care detin conturi bancare si care sunt suspectati de evaziune fiscala.

Studiul are doua concluzii care ar putea fi destul de jenante pentru membrii G20, porniti acum in „starpirea” paradisurilor fiscale:

  • este foarte usor sa transferi bani sub anonimat, in ciuda regulilor si conventiilor adoptate intre state
  • tarile unde abaterea de la regulile internationale nu sunt insulele exotice, nic Elvetia si Luxembourg ci Statele Unite si Marea Britanie.

Jason Sharman a incercat sa-si creeze un cont bancar utilizand o suma mica de bani si motorul de cautare Google. Din cele 45 de solicitari facute de profesor, doar in 5 cazuri i s-a cerut o copie de pe pasaport, insa fara sa fie legalizata la notar.

Pentru Sharman, concluzia este ca Statele Unite, Marea Britanie si alti membri ai OECD au ales sa nu se conformeze standardelor internationale.