Statele Unite şi Germania au depăşit India, care coboară de pe locul al doilea pe poziţia a patra. Regatul Unit şi Olanda au avansat semnificativ în cadrul acestui index – pe poziţia a şaptea, respectiv a noua, în timp ce Taiwan reintră în clasamentul celor 40 de ţări.

     „Spre deosebire de Polonia, care a apărut recent pe poziţia 36 în clasament, datorită intenţiilor guvernului de a modifica condiţiile de sprijin pentru energiile regenerabile, România nu mai apare în acest clasament de ceva vreme. Noua strategie energetica ar trebui să clarifice planurile guvernului cu privire la cota de regenerabile pentru România la orizontul anului 2030, prin prisma celor mai recente decizii la nivelul UE, dar şi prin prisma necesităţilor din zona rurală unde biomasa este folosită intensiv.

     Apar în România proiecte noi, care se bazează pe tehnologii avansate, în special în domeniul energiei eoliene, care, aparent, nu vor mai avea nevoie de scheme de sprijin datorita productivităţii crescute şi costului scăzut al energiei electrice produse. Combinate cu soluţii de stocare a energiei electrice, aceste proiecte ar deveni competitori redutabili pe piaţa romanească angro. Apar soluţii de finanţare inovative, de tip leasing de proiect, (nu de echipamente). ANRE face declaraţii privind scheme noi de sprijin pentru soluţiile locale de mică putere. Publicul este atras de noţiunea de „cosumator activ” (prosumer ). Se acumuleaza încet o masă critică ce va genera în curând o nouă înflorire în sectorul energiilor regenerabile în România”, spune Valeriu Binig, Partener EY România. 
A 51-a ediție a RECAI evidențiază tendința creșterii protecționismului în întregul sector al energiei regenerabile. Obiectivul Indiei de a atinge ţinta de 100GW din energie solară până în 2022 pare din ce în ce mai greu de atins, în contextul îngrijorărilor investitorilor cauzate de amenințarea impunerii unor tarife vamale de 70% pentru importul de panouri solare și de prețurile mici oferite pentru energia electrică. Iar în luna ianuarie a acestui an, Statele Unite au impus tarife vamale de 30% asupra importurilor de celule și module fotovoltaice solare.

Cu toate acestea, RECAI evidențiază flexibilitatea pieței americane, care urcă de pe locul al treilea pe locul al doilea, datorită faptului că tarifele vamale impuse echipamentelor solare sunt în mare parte amortizate, iar proiectele de energie eoliană nu intră sub incidența tăierilor de subvenții impuse de recent adoptata lege privind reforma fiscală din SUA.

 

 „Creșterea ratelor dobânzilor va majora probabil costul capitalului ieftin subscris care a susținut spectaculoasa dezvoltare a capacității de energie regenerabilă din ultimii ani. Subvențiile guvernamentale pentru energie verde se reduc în toată lumea, iar investitorii anticipează o perioadă mai dificilă pentru dezvoltatorii de proiecte. Totuși, mișcările din clasament sugerează că aceste evoluții sunt doar obstacole temporare, deoarece sectorul energiei regenerabile continuă să se maturizeze, iar piețele se dezvoltă”, a declarat Ben Warren, coordonator EY Global Power & Utilities Corporate Finance și redactorul-șef al RECAI.

În pofida unei scăderi semnificative a investițiilor în energie regenerabilă în 2017, Regatul Unit urcă trei locuri – pe poziția a șaptea, datorită adaptării pieței la eliminarea subvențiilor pentru instalațiile fotovoltaice solare, a proiectelor eoliene pe uscat și a demersurilor de retehnologizare a vechilor ferme eoliene.

Extinderea rapidă a surselor de energie regenerabilă a făcut ca Olanda să urce pe a noua poziție de pe locul al 15-lea din precedentul clasament, publicat în octombrie 2017. Ofertele recente pentru ferme eoliene offshore nesubvenționate și o piață a instalațiilor fotovoltaice solare în creștere au avut un impact puternic asupra acestui sector, în contextul în care autoritățile se străduiesc să atingă obiectivul impus la nivelul Uniunii Europene de a avea surse de energie regenerabilă în proporție de 14% până în 2020.

Taiwan reintră în clasament pe poziția a 31-a, prima dată după doi ani, în timp ce autoritățile și-au anunțat intenția de a renunța la energia nucleară și au luat măsuri pentru creșterea la 20% a procentului energiei regenerabile până în 2025 –  concentrându-se asupra proiectelor eoliene offshore.

 „Actualul climat economic a impus o atenție permanentă asupra costurilor, iar acest demers a generat o scădere de la an la an a costurilor globale ale electricității din surse regenerabile. În acest context, la care se adaugă reducerea costurilor tehnologiei de stocare a energiei în baterii, anticipăm continuarea creșterii rapide a sectorului energiei regenerabile în următorii ani”, a declarat Ben Warren.

 

Cel mai recent raport RECAI analizează, de asemenea, tendința identificată în rândul multora dintre cele mai mari companii de petrol și gaze din lume, de a realiza tot mai multe investiții de amploare în producerea de energie cu amprentă de carbon redusă. Dar, deși raportul indică îngrijorările privind schimbările climatice și dezvoltarea industriei automobilelor electrice drept factori încurajatori pentru ambițiile pe termen lung de a investi în energia regenerabilă, ritmul tranziției în rândul marilor consumatori de petrol rămâne incert.

Clasamentul complet al celor 40 de piețe și pentru alte detalii privind impactul tehnologiei blockchain asupra energiei regenerabile, precum și pentru o analiză aprofundată a sectorului în Australia, Polonia și Egipt, vizitați ey.com/recai.