Mai multe state UE susţin înfiinţarea unui fond european pentru lichidarea instituţiilor financiare cu operaţiuni internaţionale, a declarat Vicotr Constancio, membru în conducerea Băncii Centrale Europeane (BCE).

Banca Centrală Europeană (BCE) sprijină un fond la nivel UE, la alternativa înfiinţării unor fonduri naţionale.

"Ar deconecta mai mult băncile de situaţia guvernelor", a spus Constancio, fără să ofere detalii despre ţările care susţin înfiinţarea fondului european.

Unii lideri europeni consideră însă că ar fi dificilă înfiinţarea unui fond comun în contextul instabilităţii economice din UE.

"Nu este un moment foarte bun pentru a aface aşa ceva. Sunt necesare cel puţin fonduri la nivel naţional", a spus un oficial european.

Comisia Europeană urmează să propună o nouă reglementare pentru sectorul bancar înaintea reuniunii G20 programată pentru iunie. UE intenţionează să includă între planurile luate în calcul pentru salvarea instituţiilor de credit şi opţiunea ca acţionarii şi creditorii unei bănci să plătească, şi nu contribuabilii, dacă aceasta se prăbuşeşte.

Miniştrii de Finanţe au discutat şi o propunere la nivel european care ar impune emitenţilor să schimbe regulat agenţiile de rating la care apelează. O altă variantă luată în calcul ar fi obligarea emitenţilor să folosească serviciile mai multor agenţii.

SURSA: Mediafax