Vești proaste pentru cetățenii Slovaciei, dar și pentru cei care vor să călătorească în acestă țară. Potrivit Dpa, Parlamentul Slovaciei a aprobat vineri prelungirea stării de urgenţă în contextul pandemiei de coronavirus, informează Agerpres.

Mai exact, se pare că în urma unei dezbateri în plen, care s-a desfăşurat cu intermitenţe începând de miercuri, o largă majoritate a parlamentarilor a votat în favoarea moţiunii guvernului de prelungire a stării de urgenţă.

De menționat este faptul că, starea de urgenţă, care a fost declarată la 1 octombrie şi de atunci a fost prelungită de mai multe ori în Slovacia, va fi valabilă acum până pe 19 martie, adică va mai dura aproape o lună de zile.

Restricțiile vor continua și ele odată cu prelungirea stării de urgență însă, pe lângă prevederile existente deja în document, starea de urgenţă permite recrutarea şi transferul forţat al lucrătorilor din sistemul sanitar, precum şi interzicerea reuniunilor.

Totodată, se pare că o interdicţie de circulaţie este în vigoare de la începutul anului, însă aceasta este dificil de controlat din cauza caracterului confuz al excepţiilor.

Pandemia de coronavirus în Slovacia

Pandemia de coronavirus a făcut ravagii și în Slovacia, iar numărul cazurilor continuă să crească. Mai exact, potrivit autorităţilor slovace în domeniul sănătăţii, Slovacia a înregistrat de la începutul pandemiei 303.420 de contaminări şi aproape 7.000 de decese cauzate de noul coronavirus, în condițiile în care, țara central-europeană are aproximativ 5,5 milioane de locuitori.

În ceea ce privește noul val de infectări, potrivit Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), numărul de noi contaminări la 100.000 de locuitori este în Slovacia de 526 în ultimele 14 zile, mai mare de patru ori decât în Germania.

Cu 239,3 decese de COVID-19 la un milion de locuitori în ultimele 14 zile, Slovacia se află în prezent pe primul loc la acest capitol între ţările Europei.