Guvernatorul Băncii Greciei, Iannis Stournaras se va întâlni joi cu oficiali de la Banca Centrală Europeană pentru a discuta problema finanţării băncilor elene, susţin sursele. Săptămâna trecută, presa elenă anunţa că valoarea sumelor de bani retrase din depozite în ianuarie şi începutul lunii februarie se ridică la 15 miliarde de euro.

Băncile elene îşi asigură necesităţile de finanţare prin intermediul liniei de finanţare de urgenţă a Băncii Centrale din Grecia – ELA, garantată de Banca Centrală Europeană. Fondurile vor fi acordate atât timp cât există şansa încheierii unui acord între Grecia şi creditorii internaţionali, au apreciat economiştii Antonio Garcia Pascual şi Thomas Harjes de la Barclays Plc.

Dacă BCE va închide linia de finanţare de urgenţă, situaţia se va înrăutăţi şi probabil va trebui impus un control al capitalului pentru a se evita ieşiri masive de fonduri din Grecia. În acest caz băncile elene vor introduce probabil un plafon la retragerile de numerar, avertizează analiştii.

Săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană a decis să majoreze cu cinci miliarde de euro, până la 65 de miliarde de euro, plafonul liniei de finanţare de urgenţă a Băncii Centrale din Grecia – ELA.

Decizia BCE a venit pe fondul retragerii depozitelor din băncile greceşti, care, potrivit unei surse bancare, se ridică, în medie, la 300 – 500 de milioane de euro pe zi.

Peter Praet, membru în consiliul executiv al BCE, a subliniat, însă, că finanţarea de la ELA se acordă doar instituţiilor de credit solvabile, în timp ce preşedintele Bundesbank, Jens Weidmann, a cerut introducerea unor standarde stricte pentru finanţarea de la ELA.

Primele patru mari bănci greceşti, National Bank of Greece SA, Piraeus Bank SA, Alpha Bank şi Eurobank sunt prezente şi pe piaţa din România.