“Cu începere de la miezul nopţii suntem în stare de război. Obiectivul nostru prioritar este să curăţăm teritoriul nostru de forţele de ocupaţie”, a afirmat liderul regiunii separatiste, Denis Puşilin, citat de agenţiile ruse de presă

Puşilin a făcut acest anunţ după ce ministrul de interne al Ucrainei, Arsen Avakov, a avertizat că operaţiunile antiteroriste contra rebelilor vor fi reluate la finalul alegerilor prezidenţiale de duminică.

“Alegerile s-au încheiat. Nu au reuşit să le saboteze. Am câştigat. Acum trebuie să apărăm rezultatul”, a scris Avakov pe contul său de Facebook. Câştigătorul alegerilor prezidenţiale, miliardarul Petro Poroşenko, a afirmat că va angaja un “dialog direct” cu locuitorii din estul ţării şi a promis că va garanta folosirea limbii ruse cu statut oficial.

El a lăsat să se înţeleagă că ceremonia de învestire ar putea avea loc în Donbas, bazinul minier din estul Ucrainei care reuneşte cele două regiuni separatiste Doneţk şi Lugansk. În acelaşi timp, el a exclus orice dialog cu membrii miliţiilor insurgente, deşi s-a arătat dispus să îi amnistieze pe cei care depun armele, cu condiţia să nu fi comis infracţiuni grave după izbucnirea revoltei proruse la începutul lunii aprilie.

“Cei care doresc să transforme Donbas în Somalia, care nu apără drepturile şi se pronunţă pentru federalizare, care îşi arogă dreptul de a fura şi a ucide, cu astfel de indivizi nu putem purta niciun fel de negocieri”, a mai afirmat preşedintele ales al Ucrainei.

Sursa: Agerpres