Graţie unui joint venture cu Tata Global Beverages, Starbucks vrea să deschidă alte două cafenele săptămâna viitoare, tot la Mumbai, urmând ca la începutul anului următor să deschidă prima sa cafenea în capitala New Delhi.

‘Acesta este un punct de cotitură pentru noi’, a declarat directorul general de la Starbucks, Howard Schultz, adăugând că grupul american studiază piaţa din India de şase ani.

Pentru prima sa cafenea din India, Starbucks a ales un local care poate găzdui 120 de persoane cu o suprafaţă de 420 de metri pătraţi, de trei ori mai mare decât suprafaţa medie a unei cafenele Starbucks. În plus, compania a modificat şi meniul pentru a fi mai accesibil, de exemplu un cappuccino de 350 de mililitri costând puţin peste doi dolari. ‘Vrem să fim accesibili pentru toată lumea’, a declarat Howard Schultz.

Starbucks are operaţiuni în 61 de ţări, cele mai multe cafenele (peste 10.000) fiind în SUA. În China există peste 700 de cafenele Starbucks iar în Japonia peste 1.000.

Firma de consultanţă Technopak Advisors estimează că piaţa de cafea din India se ridică la 230 milioane de dolari, o cifră care ar urma să crească cu 13-14% anual pentru a ajunge la 410 milioane de dolari în 2017. De asemenea, în prezent există 1.950 de cafenele în India (dintre care două treimi au fost deschide în ultimii cinci ani), cifră care ar urma să ajungă la 2.900 în următorii cinci ani.

Cu toate acestea Starbucks se va lovi de o concurenţă dură în India. Lider de piaţă este lanţul Cafe Coffee Day, care are aproximativ 1.350 de cafenele. Pe locul secund urmează lanţul Barista cu peste 338 de cafenele. De asemenea, retailerul britanic Costa Coffee, care a intrat pe piaţa din India în 2008, are în prezent 100 de cafenele şi intenţionează să-şi extindă reţeaua de patru ori în următorii trei ani.
SURSA: Agerpres