ora 9.30: Trezoreria americană a acuzat agenţia de evaluare financiară Standard and Poor’s că a comis o eroare de 2.000 de miliarde de dolari în proiecţiile bugetare ce au servit ca bază pentru scăderea notei atribuite datoriei publice a SUA, transmite AFP.

"O evaluare viciată de o eroare de 2.000 miliarde de dolari vorbeşte de la sine", a declarat presei purtătorul de cuvânt al ministerului respectiv, după decizia Standard and Poor’s de coborî această notă cu un punct, de la ‘AAA’ la ‘AA+’.

Conform unei surse la curent cu discuţiile dintre agenţia de rating şi Trezorerie, Standard and Poor’s a prezentat la miezul zilei textul ce justifică decizia sa.

Trezoreria a avertizat în acel moment agenţia că cifrele pe care le citează sunt false, cele referitoare la cheltuielile publice numite ‘discreţionare’ ( pe care Congresul le poate schimba la fiecare buget fără să amendeze legea) pe următorii 10 ani, precum şi raportul dintre datorie şi Produsul Intern Brut.

Sursa a menţionat că Standard and Poor’s hotărâse atunci să elimine unele din aceste cifre din analiza publicată în final pe site-ul său, vineri seara la ora locală 20.13 (sâmbătă, 03.13, ora României).

Statele Unite erau notate ‘AAA’ de către Standard and Poor’s de la crearea acestei agenţii, în 1941. Ea este prima care a retras statului federal american nota respectivă, cea mai bună posibilă.
ora 9.05: Presa americană consideră acest moment ca unul „istoric” și care pune în evidență slăbiciunea sistemului fiscal al celei mai puternice uniuni de state din lume. Este pentru prima dată când o agenţie majoră de rating retrogradează SUA iar analiștii se tem că acest lucru poate trimite o undă de șoc în toate economiile lumii și în piețe provocând reale probleme. Efectul acestei retrogradări este așteptat să se manifeste în special la începutul săptămânii viitoare.

Confrom S&P, perspectivele pe termen lung pentru SUA rămân negative iar ratingul ar putea fi redus în continuare putând ajunge la AA în următorii doi ani. Asta în cazul în care nu vor fi reduse drastic cheltuielile echilibrând bugetul.

S&P este singura agenție importantă care a luat o decizie atât de drastică, deși, atât Fitch cât și Moody’s, avertizaseră și ele, încă din primăvară că ar putea reduce ratingul SUA.