Scoţienii au votat în proporţie de 55,3% împotriva independenţei Scoţiei faţă de Regatul Unit, relevă cifrele oficiale după numărarea voturilor din toate cele 32 de circumscripţii. Rata de participare la vot a fost una record: 84,6%.

S&P este singura din cele trei mari agenţii de evaluare financiară care a menţinut ratingul de credit al Marii Britanii la 'AAA' (cel mai ridicat nivel).

Economiştii apreciau înaintea scrutinului de joi că un vot în favoarea independenţei ar putea spori temerile privind statutul Regatului Unit în rândul agenţiilor de evaluare financiară, ţinând cont de posibilitatea ca Scoţia să refuze preluarea unei părţi din datoria Marii Britanii şi de temerile privind modul în care vor fi împărţite zăcămintele de ţiţei şi gaze naturale din Marea Nordului.

Şi agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a dat asigurări vineri că decizia Scoţiei de a rămâne în Regatul Unit nu are implicaţii asupra ratingului suveran al Marii Britanii, aflat cu o treaptă sub 'AAA'.

Perspectivele atribuirii unor puteri sporite Scoţiei în domeniul fiscalităţii şi al cheltuielilor este puţin probabil să ducă la majorarea excesivă a împrumuturilor, apreciază Fitch.

În iunie, Fitch Ratings a confirmat ratingul 'AA plus', cu perspectivă stabilă, atribuit Marii Britanii, pe fondul creşterii economice solide. Agenţia de evaluare apreciază că ratingul Regatului Unit este susţinut de o economie diversificată şi flexibilă, precum şi de un grad ridicat de stabilitate politică şi socială. În plus, statutul lirei sterline de monedă de rezervă oferă ţării un grad ridicat de flexibilitate a politicii economice şi financiare.

Totodată, agenţia a avertizat că un vot favorabil la referendumul privind independenţa Scoţiei ar conduce la o reexaminare a ratingului Marii Britanii cu accent pe posibilele efecte negative asupra datoriei publice, finanţelor externe şi sectorului financiar. AGERPRES