Agenţia a precizat că a decis să retrogradeze, cu o treaptă, ratingurile BPCE, Societe Generale şi Credit Agricole, de la ‘A plus’ până la ‘A’, perspectiva asociată fiind una stabilă. De asemenea, Standard & Poor’s a retrogradat cu două trepte ratingul Caisse des Depôts et Consignations, de la ‘AAA’ la ‘AA plus’, cu perspectivă negativă.

În schimb, agenţia de evaluare a confirmat ratingurile atribuite BNP Paribas SA (‘AA-/A-1+’) şi Credit Logement (‘AA-‘), perspectiva asociată fiind însă una negativă.

Toate cele şase bănci franceze au fost scoase de sub supraveghere cu implicaţii negative, unde au fost plasate la începutul lunii decembrie 2011, după ce agenţia a plast şi ratingul de ţară al Franţei sub supraveghere.

Standard & Poor’s a precizat că retrogradarea unor bănci franceze vine după retrogradarea ratingului suveran al Franţei la ‘AA plus şi de asemenea ţine cont de criteriile proprii vizând relaţiile dintre ‘băncile de importanţă sistemică’ şi ratingul de ţară.

În cazul Societe Generale SA, acţionarul majoritar al BRD, Standard & Poor’s se aşteaptă ca veniturile mai mici din operaţiunile de investment banking să aibă un impact asupra veniturilor operaţionale ale Societe Generale. De asemenea, agenţia crede că Societe Generale va continua să îşi îmbunătăţească capitalizarea, posibil prin suspendarea plăţii dividendelor aferente anului 2011. Agenţia subliniază că dacă toţi factorii rămân la fel, o nouă retrogradare cu o treaptă a ratingului de ţară al Franţei nu va declanşa în mod automat o nouă retrogradare a Societe Generale.

Recent, Standard and Poor’s a retrogradat ratingurile ‘AAA’ atribuite Franţei şi Austriei cu o treaptă, la ‘AA plus’, cu perspectivă negativă, a revizuit în scădere ratingurile Italiei, Spaniei şi Ciprului cu două trepte şi a retrogradat Malta, Slovacia şi Slovenia cu o treaptă. În prezent, în zona euro doar patru state beneficiază de un rating ‘AAA’: Germania, Finlanda, Olanda şi Luxemburg.
SURSA: Agerpres