Cine da, cat da, cui da? Conform unui studiu, generozitatea depinde in principiu de doi factori: sex si valori morale.

Barbatii prefera sa doneze bani in special celor apropiati din punct de vedere geografic, in timp ce femeile doneaza bani intr-o maniera echilibrata, facand o corelatie intre tipul donatiei, sex si identitatea morala.

„Am dat fiecarui participant  cinci hartii de cate un dolar”, explica autorii unui studiu care a incercat sa explice modul in care oamenii doneaza bani.

„Banii puteau fi utilizati in trei moduri: puteau fi donati victimelor americane ale uraganului Katrina, victimelor asiatice ale Tsunami, sau sa-i pastreze pentru ei insisi.”

  • Femeile au distribuit in general cei cinci dolari in maniera egala intre victimele celor doua catastrofe naturale, indiferent daca acestea erau americani sau asiatici. Femeile cu o serie de principii morale mai reduse au inclinat sa dea mai mult conationalilor.

 

  • Barbatii au manifestat un alt tip de comportament: cei care au principii morale mai ridicate au dat mai multi bani victimelor uraganului Katrina, in timp ce barbatii cu principii morale mai scazute si-au pastrat mai multi bani pentru ei.