Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în calitate de autoritate naţională pentru asistenţă internaţională în domeniul protecţiei civile, va asigura vineri un transport cu 310.000 de măşti de protecţie FFP 2. Acesta se vor transporta în Republica Serbia, în sprijinul autorităţilor, pentru combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Anunțul privind misiunea umanitară a fost făcută pe pagina de Facebook a DSU. Potrivit acestei informări, Comisia Europeană, prin Centrul European de Coordonare a Răspunsului la Urgenţe (ERCC), a dispus disponibilizarea unor materiale de protecţie personală din rezerva rescEU, constituită în România, pentru a fi distribuite către Serbia.

Rezerva de contramăsuri medicale rescEU pentru epidemia de COVID-19, constituită în România, a fost achiziţionată de către ţara noastră pe baza unui grant în valoare de 10 milioane de euro, semnat cu Comisia Europeană, prin Direcţia Generală Protecţie Civilă şi Operaţiuni Umanitare Europene – DG ECHO, precizează sursa citată.

Transportul asistenţei se realizează cu un convoi aparţinând Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Arad.

Cine va plăti costurile pentru ajutorul oferit

Costurile eligibile de transport vor fi rambursate în proporţie de 100% de către Comisia Europeană, prin Mecanismul de Protecţie Civilă al UE.

De altfel, nici România nu este ocolită de pandemia de COVID. Potrivit ultimului bilanţ COVID-19 din 8 aprilie, s-a înregistrat noi infectări cu noul coronavirus. Grupul de Comunicare Strategică a prezentat cel mai recent bilanţ al infectărilor cu SARS-CoV-2 în România.

Până pe 8 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 993.613 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 890.528 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.989 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 1.214 persoane au fost reconfirmate pozitiv.