Într-o misiune secretă din 2017, Statele Unite au extras cu succes din Rusia una dintre sursele sale ascunse la cel mai înalt nivel din interiorul guvernului de la Moscova, au declarat pentru CNN mai mulți oficiali ai administrației Trump cu informații directe din acest caz.

O persoană direct implicată în discuții a spus că extragerea acestui spion a fost determinată, în parte, de îngrijorarea faptului că președintele Donald Trump și administrația sa ar putea contribui la deconspirarea acestuia, având în vedere faptul că au tratat frecvent cu neatenție informații clasificate.

Decizia de extracție a avut loc la puțin timp după o întâlnire din mai 2017 în Biroul Oval, în care Trump a discutat despre informații extrem de clasificate cu ministrul rus de externe, Sergey Lavrov și cu ambasadorul rus în SUA Sergey Kislyak. Informațiile făceau referire la ISIS în Siria și au fost furnizate de Israel. Aceste dezvăluiri ale Președintelui american au determinat oficialii de informații să reînnoiască discuțiile anterioare despre potențialul risc de expunere, relatează sursele citate.

La vremea respectivă, directorul CIA, Mike Pompeo, le-a spus altor înalți oficiali ai administrației Trump că au apărut prea multe informații cu privire la sursa ascunsă. O extracție, sau „exfiltrare”, așa cum este denumită operația la care fac referire oficialii din informații, este o măsură extraordinară atunci când se consideră că persoana este în pericol imediat.

La câteva săptămâni după luarea deciziei de extragere a spionului, în iulie 2017, Trump s-a întâlnit în privat cu președintele rus, Vladimir Putin, la summitul G20 de la Hamburg și a făcut un gest neobișnuit, acela al confiscării notelor interpretului. Ulterior, oficialii serviciilor de informații și-au exprimat din nou îngrijorarea că președintele ar fi putut discuta în mod necorespunzător despre informații clasificate cu Rusia.

Extragerea secretă a spionului a lăsat SUA fără una dintre sursele sale cheie de la Kremlinului într-un moment în care tensiunile dintre cele două națiuni au crescut. Rusia şi China sunt considerate ca fiind principalele ameninţări la adresa securităţii naţionale americane, de către comunitatea de informații americană.