Comisia Europeană va lua o decizie finală după ce guvernul spaniol va prezenta datele oficiale privind deficitul pe 2011. Spania nu a luat rapid măsuri pentru a evita deteriorarea situației financiare, ceea ce ar putea avea efecte pe termen lung.
Unul dintre oficialii europeni a declarat pentru Reuters că este posibil ca Olli Rehn, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar pentru afaceri economice și monetare, să solicite celor 27 de miniștri de finanțe din statele membre să ia măsuri pentru a sancționa Madridul.
Reamintim faptul că, executivul comunitar a deschis procedura de dificit excesiv împotriva Spaniei în aprilie 2009. 
Procedura prevede sancţiuni sub formă de amenzi pentru statele din zona euro care depăşesc limita de deficit bugetar de 3% din PIB prevăzută în Pactul de Stabilitate şi Creştere, în timp ce ţările membre UE din afara zonei euro pot fi penalizate prin reducerea fondurilor structurale.

Astfel, Madridul ar putea fi sancţionat cu amenzi de până la 0,1% din PIB pentru că nu a redus deficitul bugetar în conformitate cu angajamentele faţă de UE.
Spania a avut în 2010 un Produs Intern Brut de 1.062,6 miliarde euro, astfel că sancţiunea maximă aplicabilă ar fi de aproximativ un miliard de euro.