Pedro Sanchez și Giuseppe Conte au transmis o scrisoare președintei Comisiei, în care cer stabilirea obiectivului de respectare deplină a dreptului la circulație în Uniune Europeană și în spațiul Schengen.

Cele mai afectate țări din Uniunea Europeană

În contextul în care Spania și Italia sunt țările din UE cele mai dependente de turism, acestea au devenit și cele mai afectate din cauza pandemiei.

Din acest motiv, interesul pentru o deschidere cât mai rapidă a frontierelor este mare. Deoarece primează situația epidemiologică, premierii celor două țări solicită Comisiei Europene să stabilească reguli clare și nediscriminatorii.

Declarația făcută de purtătorul de cuvânt al guvernului spaniol

„Toți urmărim securitatea. Asta se dorește și asta propunem. Este cea mai bună ocazie ca din partea Comisiei Europene să se exercite acest leadearship în domeniul frontierelor și să avem o umbrelă care să ne protejeze pe toți”, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului spaniol, Maria Jesús Montero.

Spania se teme de un nou val de coronavirus și din acest motiv planul de revenire la normal se pune în aplicare lent și treptat. De luni, 8 iunie, Madrid și Barcelona intră în a doua fază de relaxare a restricțiilor, în timp ce majoritatea provinciilor vor ajunge deja în ultima etapă. Starea de urgență se încheie în 21 iunie la miezul nopții.