Într-un interviu acordat cotidianului italian Il Corriere della Sera, Oliver Blanchard a subliniat că zona euro este aproape de punctul în care va avea toate măsurile necesare pentru a soluţiona problemele cu datoriile Spaniei şi Italiei.

‘Pe termen scurt, este crucial să avem un plan pentru cele două ţări de la periferia zonei euro. Acest plan ar urma să includă nu numai un proces continuu de ajustare în interiorul ţărilor dar şi o garanţie de finanţare, cu condiţia ca aceste state să-şi respecte angajamentele’, a declarat Oliver Blanchard.

Recent, Banca Centrală Europeană a pus în practică o nouă schemă pentru a achiziţiona obligaţiuni suverane. Această schemă împreună cu Mecanismul European de Stabilitate oferă factorilor de decizie din zona euro instrumentele necesare pentru a reduce costurile de creditare ale ţărilor vulnerabile.

Până acum autorităţile de la Madrid au respins posibilitatea de a cere un program de ajutor însă în ultimele zile o serie de oficiali din zona euro au declarat că o solicitare a Spaniei pentru a permite BCE să cumpere obligaţiuni spaniole ar putea fi făcută luna viitoare.

Activarea schemei BCE pentru cumpărarea de obligaţiuni ar implica însă cooperarea dintre FMI şi BCE pentru monitorizarea ţărilor care ar fi implicate în acest program. Oliver Blanchard a subliniat că, dacă se va ajunge în această situaţie, FMI va urma propriile sale reguli.

‘Avem propriile noastre reguli şi, dacă vom fi în situaţia de a fi cooptaţi în procesul de monitorizare, o vom face în conformitate cu propriile noastre reguli. Nu vom accepta să monitorizăm un program cu care nu suntem de acord’, a spus Blanchard.

Economistul şef al FMI a mai spus că o uniune bancară în Europa este indispensabilă, chiar dacă trebuie să acceptăm faptul că va fi nevoie de timp pentru a fi pusă în practică, la fel ca şi în cazul uniunii bugetare.
SURSA: Agerpres