Administraţia spaniolă va fi nevoită să economisească 34,5 miliarde de euro anul acesta – diferenţa dintre deficitul cu care s-a încheiat anul 2011 (8,51% din PIB) şi plafonul stabilit de Bruxelles, de 5,3% din PIB – pe fondul unei noi recesiuni, al unei scăderi economice estimate la 1,7% anul acesta şi o creştere aşteptată a ratei şomajului de până la 24,3%, adică 630.000 de noi şomeri.

Ajustările bugetare pentru 2012 se împart aproape în mod egal între administraţia centrală (care trebuie să economisească 18 miliarde de euro) şi comunităţile autonome spaniole (care trebuie să economisească 15,8 miliarde de euro). O parte din reducerile cheltuielilor administraţiei centrale (peste 10 miliarde de euro) este practic acoperită anul acesta cu măsurile luate anterior de executivul de la Madrid, ce privesc creşterea impozitelor sau prevederile potrivit cărora ministerele şi administraţiile locale nu vor mai putea face cheltuieli în avans, pe baza creditelor pe care le primeau anterior de la centru.

În principiu, guvernul a lăsat să se înţeleagă faptul că nu vor exista reduceri în bugetele destinate serviciilor publice esenţiale, cum sunt sănătatea, educaţia, pensiile (care vor creşte cu 1%) şi cheltuielile pentru şomaj. De asemenea, salariile funcţionarilor publici rămân îngheţate, săptămâna de lucru se măreşte de la 35 la 37 de ore şi jumătate, iar în sistemul public nu se vor mai face angajări, cu excepţia sectoarelor educaţiei universitare, sănătăţii, forţelor armate, celor de securitate sau ale administraţiei financiare şi inspecţiei muncii.