Datele preliminare publicate luni de Institutul Naţional de Statistică din Spania (INE) arată că PIB-ul a înregistrat un avans trimestrial de 0,8% în perioada iulie – septembrie 2017, faţă de o expansiune de 0,9% în precedentele trei luni. 

În ritm anual, a patra economie a zonei euro a crescut cu 3,1%, în linie cu estimările analiştilor. Avansul s-a datorat cererii robuste a consumatorilor, boom-ului din turism şi majorării exporturilor. 

Tensiunile sunt în creştere după ce, la 1 octombrie, a avut loc un referendum ilegal pentru independenţă în Catalonia, cea mai bogată regiune a ţării. 

Banca Centrală a Spaniei se aşteaptă în acest an la o creştere economică de 3,1%. Economia spaniolă a înregistrat un ritm anual de creştere de 3,2% în 2015 şi 2016, iar o expansiune de 3% în acest an ar fi superioară celei înregistrate de alte state mari din zona euro. 

"Este prematur să concluzionăm că situaţia din Catalonia reprezintă un risc la adresa stabilităţii financiare", a declarat săptămâna trecută preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, după şedinţa de politică monetară a BCE. 

Dacă se va despărţi de Spania, Catalonia va părăsi probabil Uniunea Europeană şi zona euro, întrerupând finanţarea băncilor sale de către BCE. 

Cea mai mare bancă din Catalonia, Caixabank, a anunţat recent că s-a confruntat cu retrageri din depozite, de la 1 octombrie, după votul pentru independenţă care a fost declarat ilegal de autorităţile de la Madrid, însă de atunci tendinţa s-a inversat. 

După vot, Caixabank şi Sabadell şi-au mutat sediile centrale în alte regiuni spaniole, într-o încercare de a calma persoanele care au depozite. 

Escaladarea crizei politice din Catalonia a determinat Spania să-şi reducă estimările de creştere a economiei în 2018, un indiciu al modului în care tensiunile afectează încrederea în economie. 

Într-o scrisoare trimisă luna aceasta autorităţilor UE de Executivul spaniol, se arată că PIB-ul va înregistra anul viitor un avans de 2,3%, faţă de 2,6% previzionat anterior. 

Ministerul Economiei susţine că revizuirea a fost cauzată de încetinirea creşterii mondiale şi a cheltuielilor de consum în Spania, ca rezultat al turbulenţelor din Catalonia, care reprezintă a cincea parte din economia Spaniei şi ale cărei venituri din taxe sunt cruciale pentru bugetul naţional.
Agerpres