Spania poate sa devina prima tara din lume care sa extinda drepturile oamenilor asupra unor specii de animale. Un proiect aflat in dezbatere in legislativul de la Madrid propune ca agresorii primatelor (cimpanzeii gorile si urangutani) sa primeasca aceleasi pedepse penale sau contraventionale ca si cum victimele lor ar fi fost oameni. Actele pedepsite sunt ucidere, tortura si abuzul de orice fel. Proiectul imparte in mai multe parti societatea spaniola, politicienii si chiar si pe militantii pentru drepturile animalelor.

Surprinzatoare sunt pozitiile unor reprezentanti ai fundatiilor care lupta pentru interzicerea luptelor cu taurii, ei sustinand ca in Spania nu exista maimute salbatice, singurele semnalate fiind exemplarele care au reusit sa treaca din Gibraltar in cautare de mancare, apoi au revenit in habitatul lor natural. De mentionat ca Gibraltar este singurul teritoriu din Europa unde traiesc in salbaticie maimute. Ei considera ca legislatia actuala ce acopera animalele de companie ar fi suficienta. De cealalta parte, exista fundatii care sustin ca modificarile legislative ar fi necesare. „Ar fi un moment istoric pentru toti cei care lupta pentru drepturile animalelor. Trebuie sa ii respectam mai mult pe colegii nostri de evolutie” spune Pedro Pozas, directorul fundatiei Proiect Primate. Cotidianul „El Mundo” a expediat cu raceala stirea, subliniind faptul ca guvernantii dezbat protectia maimutelor in tara in care taurii sunt omorati pentru distractie iar fermierii si pescarii au numeroase probleme ce necesita solutii legislative.

Daca proiectul trece, exploatarea primatelor pentru reclame TV, circ sau productii cinematografice ar fi de asemenea interzisa. De asemenea, experimentele stiitifice sau de produse comerciale pe primate vor fi pedepsite, desi in Spania nu se fac asemenea cercetari. Pastrarea primatelor in gradini zoologice va fi permisa, cu conditia imbunatatirii conditiilor.

In Spania traiesc 350 de maimute primate, preponderent in gradini zoologice. Potrivit lui Pedro Pozas, 70% dintre acestea traiesc in conditii subumane.

Sursa: El Mundo