"Spania nu poate continua să se finanţeze cu dobânzi de 7%. De aceea, un acord printr-o strategie operaţională la nivelul zonei euro pentru salvarea şi garantarea datoriei noastre suverane trebuie să vină de la instituţiile europene", a declarat Cospedal, citată de Bloomberg.

Viitorul premier al Spaniei, Mariano Rajoy, i-a spus Angelei Merkel că "acele ţări care îşi îndeplinesc obligaţiile şi responsabilităţile trebuie să fie ajutate de instituţiile europene".

Un oficial al Partidului Popular a declarat, sub protecţia anonimatului, că noua conducere a Spaniei vrea ca Europa să pună la punct mecanismele de salvare pentru a putea cumpăra obligaţiuni emise de guvernul de la Madrid în locul Băncii Centrale Europene, care a demarat un program de achiziţii în august. BCE a cumpărat obligaţiuni spaniole şi italiene pentru a ajuta statele să obţină lichidităţi.

Reprezentanţi ai Comisiei Europene au declarat că nu ştiu să existe vreo cerere de ajutor din partea statului spaniol. "Nu a existat nicio cerere de ajutor din partea Spaniei şi nici nu avem cunoştinţă că ar avea astfel de intenţii", a declarat Amadeu Altafaj, purtător de cuvânt pe probleme economice al Comisiei Europene.