Alfredo Perez Rubalcaba, candidatul Partidului Socialist, aflat la putere în Spania, nu a dat detalii asupra planului său, în interviul acordat unui post de radio, dar a dat asigurări că majorarea taxelor va aduce venituri de 2,5 miliarde de euro (3,6 miliarde de dolari).

Spania se confruntă cu o rată a şomajului de 21%, cea mai ridicată în rândul statelor dezvoltate, iar şomajul în rândul tinerilor sub 25 de ani este de 45%.

În 29 iulie, Moody’s a plasat ratingul Spaniei, ‘Aa2’, sub observaţie pentru o posibilă retrogradare. Agenţia a precizat că a luat această decizie din două motive, respectiv presiunile continue pentru finanţare cu care se confruntă guvernul spaniol, presiuni care având în vedere ‘precedentul stabilit prin pachetul de sprijin acordat Greciei ar putea să crească’, şi provocările cu care se confruntă eforturile de consolidare fiscală ale guvernului în contextul unei creşteri economice slabe şi al derapajului fiscal înregistrat de mai multe guverne regionale.

Ritmul de creştere a economiei spaniole a încetinit în trimestrul al doilea, în contextul măsurilor de austeritate adoptate în Uniunea Europeană pentru a face faţă crizei datoriilor.

Produsul Intern Brut al celei de a patra economii din zona euro a crescut cu 0,2% în trimestrul al doilea comparativ cu trimestrul precedent, după un avans de 0,4% în primele trei luni ale acestui an, cifre revizuite faţă de estimările iniţiale care vorbeau de o creştere de 0,3% în primul trimestru. În ritm anual, economia spaniolă a înregistrat o creştere de 0,7% în trimestrul al doilea.

Încetinirea economiei spaniole urmează o tendinţă similară cu cea înregistrată de alte mari economii europene. Zona euro a înregistrat în al doilea trimestru o creştere de 1,8% în ritm anual, în scădere faţă de o creştere de 2,5% în primul trimestru.
SURSA: Agerpres