Guvernul spaniol analizează condiţiile necesare pentru primirea ajutorului financiar şi a anunţat că va lua o decizie numai după ce va şti exact condiţiile şi valoarea sprijinului financiar.

Anul acesta, Spania reprezintă principalul motiv de îngrijorare privind evoluţia crizei datoriilor din zona euro, înlocuind Grecia, Irlanda şi Portugalia, din cauza problemelor din sistemul bancar, a nivelului ridicat al datoriilor regiunilor, a recesiunii profunde, care au dus la o creştere semnificativă a costurilor de creditare.

‘Analizăm situaţia, adoptăm măsuri şi ne pregătim, lucrurile se vor clarifica în noiembrie’, a declarat o sursă implicată direct în discuţiile privind un potenţial ajutor pentru Spania. Întrebată dacă clarificarea înseamnă că ajutorul financiar va fi anunţat în noiembrie, sursa a afirmat: ‘Sunt încrezător că se va întâmpla atunci, în noiembrie’.

O a doua sursă a dat asigurări că cel mai probabil în noiembrie va fi anunţată solicitarea de ajutor financiar a Madridului.

‘Dacă ar trebui să pariez, aş înclina mai degrabă spre noiembrie decât spre noiembrie. Atunci va fi un pachet complet – va fi Grecia, Cipru şi Spania. Cred că nu va fi şi Slovenia’, a explicat sursa.

Spania s-a angajat să-şi reducă deficitul public de la 8,9% din PIB în 2011 până la 6,3% din PIB în 2012, însă această reducere va fi dificil de obţinut în condiţiile în care economia spaniolă este în recesiune iar prognozele arată că pe ansamblul acestui an PIB-ul Spaniei va înregistra un recul de 1,5%.

În luna iunie, ţările din zona euro au fost de acord să acorde Spaniei un împrumut de maxim 100 miliarde de euro pentru sprijinirea sectorului bancar, însă în prezent Spania este supusă la presiuni de pieţele financiare pentru a cere un program de sprijin mai amplu.
SURSA: Agerpres