Potrivit BBC și AP, monseniorul este trimis în judecată sub acuzația de complot în vederea deturnării a 20 de milioane de euro. Ieri, poliția a confiscat unele bunuri imobiliare, inclusiv apartamentul lui Scarano din orașul Salerno, și a pus sechestru pe unele conturi în valoare de 6,5 milioane de euro.

Conform sursei citate, Scarano a lucrat timp de aproape 20 de ani într-un departament al Vaticanului denumit APSA (Administrația Patrimoniului Scaunului Apostolic), deținând funcția de contabil senior. Avocatul monseniorului a susținut nevinovația clientului său, menționând că banii provin din donații legale.

Poliția din Salerno îl acuză că a transferat milioane de euro în donații fictive pentru companii offshore. Mai mult, procurorii susțin că monseniorul a folosit sumele donate de zeci de oameni pentru a achita o ipotecă pe una dintre proprietățile sale și nu pentru construcția unei case pentru îngijirea bolnavilor în orașul Salerno.

Totodată, poliția a pus sub arest la domiciliu încă un preot al Vaticanului, iar un notar public a fost suspendat, ei fiind acuzați că au facut parte din rețeaua acuzată de spalăre de bani.

Zilele trecute, într-o mișcare menită să restabilească reputația Băncii Vaticanului, Papa Francisc a îndepărtat majoritatea cardinalilor din conducerea instituției, înlocuindu-i pe aproape toți cei numiți de predecesorul său, Papa Benedict.

In toamna anului trecut, pentru prima oara în istoria de 125 de ani a instituției, Banca Vaticanului a făcut public un raport anual, dezvăluind o avere de 4,98 miliarde de euro în proprietăți și 769 de milioane de euro capital rulant, potrivit ziare.com