Conform sondajului, 8% din respondenți afirmă că li s-a cerut sau sugerat să dea mita în ultimul an. Potrivit estimărilor raportului, fenomenul Se estimeaza ca fenomenul coruptiei costa economia UE aproximativ 120 de miliarde de euro pe an. Printre efectele corupției se numără reducerea investitiilor, funcționarea incorectă a pieței interne și impactul negativ asupra finantelor publice.
"Corupția este o boală care distruge o țară din interior, prin subminarea încrederii în instituțiile democratice și prin erodarea responsabilității conducerii politice. Corupția nu poate fi combătuta cu succes decât dacă există voință și angajament la toate nivelurile de guvernare și de decizie", a spus Cecilia Malstrom, comisarul european pentru afaceri interne.
Din păcate, România contribuie semnificativ la coruptia din sistemul medical european. Un studiu al Băncii Mondiale realiyat în 2011 arăta că într-un an, românii au dat 300 de milioane de euro, şpagă la medici. Pentru asta, ministerul sănătății a dat o explicatie cel puțin stranie: 90% dintre pacienţi dau şpagă de teamă că nu vor fi băgaţi în seamă. Un alt studiu, efectuat de Centrul pentru Sănătate Publică si Politici de Sanatate din Cluj Napoca a arătat că plățile informale sunt considerate o problemă a sistemului de sanatate de jumatate dintre  respondenți.