Un rating ‘B’ este cu cinci trepte sub nivelul investment grade, iar calificativul atribuit Ucrainei este similar cu cel acordat Bosniei -Herţegovina.

‘Ratingurile Ucrainei sunt constrânse în opinia noastră de incertitudinea politică, stresul din sectorul financiar şi lichiditatea externă scăzută’, se arată într-un raport al agenţiei de evaluare.

Având în vedere cererea externă slabă pentru exporturile Ucrainei, S&P estimează că în perioada 2013-2015 Ucraina va înregistra o creştere economică reală de 2,5%, mai mică decât cea de 4,1% cât preconiza anterior. În plus, Standard & Poor’s consideră că există perspective limitate pentru o consolidare fiscală şi se aşteaptă la un deficit guvernamental de 5% din PIB în 2013-2015.

Perspectiva negativă reflectă punctul de vedere al S&P potrivit căreia există cel puţin 30% şanse pentru o retrogradare a Ucrainei în următoarele 12 luni, dacă va ajunge la concluzia că strategia guvernamentală de asigurare a valutei este insuficientă. De asemenea, o scădere susţinută a rezervelor externe ar pune presiuni asupra ratingurilor.

SURSA: Agerpres