‘Cei care au preluat sarcina căutării acestui contract sunt cei de la Corpul de Control al Guvernului şi s-a stabilit în discuţii, de comun acord, că, dacă acest contract, în urma căutărilor, nu se va găsi până cel târziu la data de 30 august, ne vom adresa Parchetului, pentru că acesta este calea legală. Ca atare, plângerea făcută de doamna Boagiu (Anca Boagiu, prim-vicepreşedintele PDL, fost ministru al Transporturilor, n.r), pe care eu nu pot să o privesc decât cu foarte mult umor, până la urmă este binevenită. Dacă se declanşează o acţiune a Parchetului de găsire a contractului cât mai rapid, acesta este un lucru bun şi sper să avem şi rezultate. În rest, nu pot decât să mă gândesc cu mult umor la ridicolul acţiunilor doamnei Boagiu’, a declarat Dan Şova la Realitatea.

Acesta a afirmat că speră ca Anca Boagiu să nu fi depus plângere la Parchet cum că el ar ascunde contractul pentru că ar fi denunţ calomnios şi atunci va depune, la rândul său, plângere împotriva ei.

‘În momentul în care faci o plângere penală susţinând în mod evident un lucru fals, dar care, dacă ar fi adevărat, ar putea atrage răspunderea unei persoane, aceea se numeşte acţiune de denunţ calomnios şi vă mărturisesc cinstit că, dacă doamna Boagiu a făcut plângere la Parchet pentru a fi găsit contractul, dacă a făcut plângere penală că aş ascunde eu contractul vă garantez că domnia sa va avea o plângere penală din partea mea, dar de data acesta şi susţinută. Adică nu va mai fi o glumă’, a spus Şova.

El a adăugat că, în cazul în care nu se va găsi contractul original, mai există varianta obţinerii acestuia de la compania Bechtel, iar cei responsabili de dispariţia lui vor răspunde penal.

‘Dacă nicio instituţie nu are aceste acest contract, ne vom adresa, fireşte, companiei Bechtel. Corpul de Control avea în intenţie să sesizeze Bechtel şi probabil s-a adresat deja pentru a le pune la dispoziţie, dacă vor dori, originalul dânşilor, contractul propriu-zis. Toată lumea are acest contract, cei care aveau dreptul îl au, dar îl au în copie, nu au originalul. Ori, chestiunea desecretizării este o chestiune de procedură formală. Ca să poţi să desecretizezi, trebuie să aplici ştampila de desecretizare pe contractul original. Ideea care s-a vehiculat, că nu ar avea cineva contractul, este o idee falsă, există mai multe copii ale contractului, care se află în posesia persoanelor care au dreptul să vadă acest contract. Nu se găseşte originalul. Şi, sincer vă spun, cu toate responsabilitatea, cine a făcut să dispară acest contract, cei vinovaţi, vor răspunde penal’, a explicat ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură.

Dan Şova a subliniat că nu poate spune cu certitudine ce ministru a văzut ultima oară contractul original.

‘Am auzit o mulţime de variante de la cei implicaţi şi nu pot să vă spun cu certitudine, pentru că ar fi nedrept, că s-a văzut ultima oară în timpul domnului Nazare, al doamnei Boagiu sau al domnului Berceanu, pentru că nu ştiu care este ultimul moment în care a fost văzut originalul, nu copiile. În mod normal, nici nu trebuie să-l vadă cineva, pentru că originalul se păstrează într-un singur loc şi, ca să reiterez umorul situaţiei: când a venit doamna Boagiu şi a spus să îl caute Şova la etajul 2 camera 58, trebuie să-i spun că, în momentul în care am cerut originalul pentru a-l desecretiza, cei cărora le-am cerut primii, normal, au fost cei de la etajul 2 camera 58 şi au fost primii care ne-au dat în scris că nu e contractul la dânşii’, a mai spus Şova.

Prim-vicepreşedintele PDL Anca Boagiu a anunţat, miercuri, că a depus o plângere penală împotriva ministrului Dan Şova, acuzându-l pe aceasta de o ‘acţiune suspectă de ascundere’ a contractului semnat în 2003 între Guvernul Adrian Năstase şi firma Bechtel.

SURSA: Agerpres