Sorin Ovidiu Vîntu este probabil cel mai hulit milionar a tranziţiei. A fondat Fondul Naţional de Investiţii (FNI) care a înghiţit economiile de-o viaţă a peste 300.000 de români. Deşi a scăpat de o condamnare în justiţie, mare parte din banii depuşi la FNI de oameni au ajuns, prin intermediari, la dispoziţia sa.

În interviurile din presă, Vîntu s-a autocaracterizat ca un speculator. Principiul său de business: să cumpere ieftin şi să vândă scump. Iar norocul a fost cel care l-a ghidat în afaceri. În spatele averii sale se află imobiliare şi pachete de acţiuni de pe bursă: multe la foste societăţi de stat pe care a ajuns să le controleze prin interpuşi, graţie conexiunilor politice.

Singura tentativă a lui Vîntu, despre care se ştie, de a construi o afacere de la zero, este grupul Realitatea-Caţavencu. Nu pare să fi fost un succes: în ultimii 5 ani, n-a ajuns să înregistreze profit, iar, recent, Vîntu a anunţat că nu va mai finanţa ziarele şi revistele din portofoliu, rămânând doar cu televiziunea şi site-urile Internet.

Vezi şi alte personaje importante ale tranziţiei.