Unul dintre aceste modele este Xperia Z, un smartphone lansat de Sony Mobile în cadrul CES 2013, pe care am avut ocazia să îl testăm recent.
În ceea ce privește caracteristicile, telefonul are un ecran de 5 inch, full HD, un procesor quad-core de 1,5 GHz, 2GB RAM, cameră foto de 13 MP cu tehnologia Exmor RS, primul senzor cu video HDR pentru smartphone-uri, spațiu de stocare de 16 GB și sistem de operare Android Jelly Bean 4.1.
Sony Xperia Z este un telefon mare și chiar dacă are o grosime de doar 7,9 mm, este mai greu de utilizat cu o singură mână. Steve Jobs, care a gândit iPhone-ul să fie utilizat cu ușurință cu o singura mână, nu ar fi fost cu siguranță de acord cu acest design. Telefonul este acoperit cu sticlă, iar toate porturile sunt acoperite pentru a nu intra apa sau praful.  Fiind acoperit cu sticlă, evident că amprentele sunt mult mai vizibile.

Pe ecranul generos te poți uita la filme fără probleme sau poți face propriile filmulețe și fotografii. În lumina zilei, fotografiile sunt de calitate foarte bună, însă la întuneric blițul nu este foarte puternic încât să captureze toate detaliile, așa că mai bine te concentrezi direct pe subiect.

Telefonul se conectează rapid la internet, însă antena internă wi-fi pare mai slăbuță decât la alte smartphone-uri. Xperia Z poate fi folosit și pe post de consolă portabilă de jocuri, iar calitatea sunetului se ridică la nivelul așteptărilor, având în vedere că japonezii au inventat walkmanul. Bateria are o autonomie rezonabilă. Poți urmări filme timp de aproape 6 ore, iar muzică mai mult de 12 ore.

Xperia Z este genul de telefon pe care poți să îl iei cu tine fără nicio grijă la plajă. Este atât de bine capsulat încât nu lasă să intre nici un fir de apă sau praf. Dacă pui accent pe aceste caracteristici atunci telefonul este ideal pentru tine, însă dacă nu îți pasă de apă sau praf, atunci la aceeași bani te poți orienta către modele precum HTC One sau Samsung Galaxy S4.

Telefonul a fost pus la dispoziție de evoMAG.ro.