Conform sondajului, efectuat în zilele de 7 şi 8 mai de institutul TNS Polska pe un eşantion de 1.000 de persoane, Congresul Noii Drepte (KNP) este creditat cu 7% din intenţiile de vot ale polonezilor, în creştere cu 3% în decurs de numai o săptămână.

Condusă de Janusz Korwin Mikke (72 de ani), matematician şi disident anticomunist ultraliberal, această mişcare susţine că doreşte să intre în PE pentru 'a dezmembra Uniunea Europeană din interior'.

'Trebuie să respingem în totalitate tot ceea ce a făcut UE până în prezent, deoarece tot ceea ce a făcut este prost', a subliniat liderul KNP, în cursul unui miting electoral desfăşurat săptămâna trecută la Bydgoszcz.

Korwin Mikke pledează, printre altele, pentru eliminarea impozitelor şi restabilirea pedepsei cu moartea. El a calificat democraţia drept 'stupiditate', iar UE – 'structură putredă'.

Potrivit sondajului citat, Partidul Dreptate şi Justiţie (opoziţie), condus de Jaroslaw Kaczynski, este creditat cu 27% din intenţiile de vot, în faţa Platformei Civice (PO, ferm pro-europenă), a premierului Donald Tusk, care ar obţine 24% din sufragii.

Pe locul trei, Partidul Social-Democrat (SLD) ar fi susţinut de 11% dintre alegători, în faţa Partidului ţărănesc polonez (PSL), aliat al Platformei Civice.

În alt sondaj, publicat sâmbătă de săptămânalul Newsweek, PO se clasează pe primul loc cu 35% din intenţiile de vot, în faţa Partidului Dreptate şi Justiţie (30%) şi SLD (13%).

 

Sursa: Agerpres