Conform unui sondaj de opinie realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), 68% dintre persoanele chestionate nu sunt de acord cu intervenţia militară în Libia, 28% o aprobă, iar 4% nu au răspuns.

De asemenea, 90% dintre respondenţi au auzit de intervenţia militară din Libia şi cei mai mulţi – 51% – cred că aceasta a fost determinată de controlul asupra rezervelor de petrol libiene, în timp ce 42% sunt de părere că motivul intervenţiei militare are ca scop protejarea civililor împotriva atacurilor armatei libiene.

Potrivit studiului sociologic, 66 la sută dintre cei chestionaţi cred că România ar trebui să se abţină în chestiunea intervenţiei militare în Libia, 20% sunt de părere că ţara noastră ar trebui să susţină această intervenţie, iar 11% cred că România ar trebui să se declare împotrivă.

De asemenea, 84% dintre respondenţi sunt de acord cu afirmaţia ‘Traian Băsescu a procedat corect atunci când a spus că ‘o intervenţie militară în Libia este riscantă”, iar 73% apreciază drept corectă atitudinea Germaniei, care s-a abţinut la votul din Consiliul de Securitate al ONU şi care nu participă la acţiunile militare.

Sondajul IRES a fost realizat pe 21 martie, pe un eşantion reprezentativ de 1.118 subiecţi, cu o marjă de eroare de ±2,9%.
SURSA: Agerpres