Aproximativ 65% dintre subiecţi sunt de acord cu ipoteza că preţul pe care l-ar avea de plătit Israelul pentru a trăi cu un Iran nuclear este mai mare decât acela al unor eventuale represalii în urma unui atac israelian împotriva instalaţiilor nucleare iraniene.

De altfel, majoritatea – 60% – subiecţilor împărtăşesc opinia că numai o operaţiune militară împotriva Iranului ar fi în măsură să stopeze programul nuclear iranian.

Acest sondaj de opinie a fost realizat de profesorul Camille Fuchs pentru Jerusalem Center for Public Affairs, pe un eşantion de 505 israelieni evrei reprezentând diferitele categorii ale populaţiei.

Într-un sondaj de opinie precedent, realizat în luna octombrie pentru Haaretz, israelienii partizani ai unui atac împotriva instalaţiilor nucleare iraniene şi cei care se opuneau atacului erau practic la egalitate.

O mie de persoane au manifestat sâmbătă seară la Tel-Aviv împotriva unei eventuale lovituri contra Iranului, prima manifestaţie amplă de acest tip, a informat presa israeliană.

Israelul consideră programul nuclear iranian principala ameninţare pentru securitatea sa. Guvernul israelian s-a declarat circumspect cu privire la eficienţa sancţiunilor împotriva Teheranului şi în ceea ce priveşte şansele negocierilor care urmează să se reia în curând între puterile grupului 5+1 (SUA, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie plus Germania).
SURSA: Agerpres