Criza îi împinge înapoi acasă pe românii din centrele financiare mondiale. Unii se întorc însă din drum, preferând incertitudinea de pe Wall-Street realităţilor româneşti.

Ani la rând ne-am plâns de exodul creierelor ro­mâneşti. Iată că acum, mulţi dintre cei care au ales cariere de finanţişti la Londra sau pe Wall Street se întorc, mânaţi de criza care a devastat centrele financiare. Unii se declară bucuroşi că au revenit în ţară, alţii spun că sunt optimişti, însă nu toţi găsesc oportunităţi de carieră în România, iar unii nu se acomodează deloc şi preferă să se întoarcă acolo unde nu au certitudinea unui job, dar măcar sunt obişnuiţi cu cutumele locului şi regulile jocului.

„Numărul celor care s-au întors a crescut spectaculos, era şi de aşteptat. Majoritatea vin din SUA, Canada şi Marea Britanie şi, chiar dacă nu recunosc întotdeauna, criza este cea care îi trimite acasă“, spune George Butunoiu, headhunter şi consultant în resurse umane. În opinia lui Butunoiu, piaţa românească nu le oferă însă nicio oportunitate. „Mă şi enervează când îi aud că nu găsesc pe piaţă derivativele sau instrumentele de acolo. Nu se acomodează deloc uşor când se întorc aici, de aceea sunt şi tensiuni cu angajatorii. Eu le recomand întotdeauna clienţilor să nu-i angajeze pe cei care abia s-au întors în ţară, ci să-i lase cam şase luni să se lovească cu capul de pragul de sus“.

Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă

Vorbele headhunterului par dure, dar reflectă realitatea celor care cu adevărat nu găsesc oportunităţi aici şi mai sunt şi bulversaţi uneori de o economie de piaţă mult mai primitivă şi sălbatică decât cea predată la Harvard.

„Celor care se întorc în România le-aş recomanda să încerce să ia lucrurile aşa cum sunt, nu să îşi facă iluzii, să fie conştienţi că aici vor juca un joc total diferit de cel cu care erau obişnuiţi“, avertizează Toni Iordache, unul dintre românii de pe Wall Street întorşi în ţară. Din păcate, doar pentru puţin timp, alegând în final să facă cale întoarsă. „Nu mai e nimic de făcut în România, în ceea ce mă priveşte“, spune sec acesta. A venit acum jumătate de an, invitat la diverse seminarii. Cum majoritatea instituţiilor financiare americane scârţâiau din toate încheieturile, iar Fortis, grupul bancar pentru care lucra ca Structured Credit Desk Risk Manager a dat faliment, a zis că e momentul să încerce şi piaţa românescă. „Mă gândeam că experienţa mea ar fi utilă în cazul emisiunilor de obligaţiuni şi a împrumuturilor corporatiste, dar nu s-au anunţat decât două, Banca Transilvania şi o companie din Iaşi. Apoi, am zis să înfiinţez un departament de credit desk şi management al riscului, dar băncile de aici nu sunt interesate, iar produsele bancare româneşti sunt foarte limitate, aşa că nu prea aveam ce să fac“. În final, Iordache a ajuns la compania de consultanţă şi audit Deloitte România. „M-au pus să vând, să găsesc clienţi, dar nu sunt om de vânzări“, mărturiseşte analistul financiar-bancar. La fel a păţit şi Christina Iancu, o altă româncă prin mâna căreia au trecut miliarde de dolari pe Wall Street. „Ea e demult în America, întreg departamentul în care lucra (pe poziţia de Senior Associate Financial Advisory la Deloitte România  –  n.r.) s-a restructurat“, spune fostul coleg al acesteia.

Totuşi, Toni Iordache afirmă că nu regretă venirea acasă. „Dacă trag linie, ies pe plus. Am cunoscut câţiva oameni deosebiţi în România, am avut de învăţat din experienţa de aici“. Nu ştie ce va face la reîntoarcerea la New York, dar crede că, şi în criză fiind, America îi oferă mai multe oportunităţi. „Oricum, nu am stresul banului, aşa că am timp să mă decid“.

Matei Păun, managing partner al băncii de investiţii BAC Investment România, care s-a întors în ţară în 1997, spune că „cei care au lucrat în finanţe în marile centre financiare ale lumii pot găsi oportunităţi pe piaţa locală doar dacă au experienţă în lichidări şi restructurări financiare, domenii în care la noi în ţară sunt puţini oameni cu experienţă“.

Rolul unei întâmplări fericite în construirea unei cariere

În ultimă instanţă, depinde şi de no­­ro­cul fiecăruia, de „plasament“. „Acum câţiva ani, l-am cunoscut în America pe unul din partenerii fondului de investiţii Global Finance, cu care am ţinut legătura. Anul trecut, am fost în Grecia şi i-am cunoscut şi pe fondatorii Global Finance şi a fost pur şi simplu o potrivire de caractere şi o oportunitate pentru fiecare. Eu vroiam mai demult să mă întorc acasă, să lucrez pentru un fond de aici, ei căutau un om, iar la câteva zile după vizita mea, am primit o ofertă să preiau postul din România“, spune Stelian Drăgan, proaspăt director de investiţii al Global Finance în România. Acesta a refuzat o bancă din California când a ales România. „Unde altundeva să vii să lucrezi aici dacă nu într-un fond de investiţii?“, se întreabă retoric Drăgan, care anterior venirii a lucrat pentru grupurile Bear, Stearns & Co şi Deutsche Bank Securities. Se afla din ’94 în America, unde a absolvit şi Columbia Business School din cadrul universităţii cu acelaşi nume.

„Consensul general este că piaţa de achiziţii românească îşi va da drumul în a doua jumătate a anului şi atunci vom vedea primele tranzacţii semnificative, deocamdată rolul meu este să evaluez oportunităţile“, explică şeful din România al Global Finance, care a şi pus ochii pe cinci-şase oportunităţi de investiţii. „E greu de spus din ce zonă se va ivi un deal, poate veni de unde te aştepţi mai puţin“. Dacă ar fi rămas, probabil că viaţa într-un fond de investiţii american ar fi fost mai plictisitoare, având în vedere că acestea se vor ocupa o bună perioadă de timp mai mult cu administrarea de portofolii decât cu investiţiile.

În momente de criză, paşii multor români se îndreaptă spre casă. Din păcate, ne întrebăm des ce vor face căpşunarii întorşi din Spania şi aproape niciodată ce mai fac cei care şi-au tocit coatele pe Wall-Street.

149-27102-17_toniiordache.jpgPESIMISTUL Toni Iordache consideră că experienţa sa de pe Wall Street e inutilă în România, deşi oportunităţi de a face un ban cinstit există

«Cei care se întorc în România să fie conştienţi că aici vor juca un joc total diferit de cel cu care erau obişnuiţi.»
Toni Iordache, analist financiar-bancar

149-27099-17_steliandragan_rp_10.jpgOPTIMISTUL Stelian Drăgan spune că şi-a dorit dintotdeauna să se întoarcă în România pentru a lucra într-un fond de investiţii, aşa că a refuzat o bancă americană

«Unde altundeva să vii să lucrezi dacă nu într-un fond de investiţii? Eu am vrut un fond din România, nu o bancă din California.»
Stelian Drăgan, director, Global Finance România

EXODUL

149-27100-17_g_50x56.jpgNumărul tinerilor români care aleg să studieze în străinătate creşte de la an la an. Peste 80% aleg Europa. Câţi se vor mai întoarce?