Suma nu depăşeşte însă 41,5 la sută din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Şi firmele care începând cu 1 iunie angajează şomeri de peste 50 de ani sau tineri ar putea primi un sprijin financiar lunar în valoare de 2.500 de lei. Aceste măsuri au fost analizate, ieri, de guvern într-o primă lectură şi ar urma să fie adoptate în şedinţa de astăzi.

Anunțul făcut de Violeta Alexandru

Șomajul tehnic ar urma să se prelungească după 1 iunie doar pentru câteva domenii, cum ar fi industria de spectacole, afirma recent ministrul muncii, Violeta Alexandru, precizând că guvernul intenționează să vină cât mai repede și cu un pachet de măsuri active, măsuri pentru o revenirea în activitate.

Un proiect în acest sens a fost, ieri, citit în prima lectură în ședința executivului, premierul Ludovic Orban atrăgând atenția asupra urgenței adoptării unui act normativ pentru ca măsurile active gândite de guvern să intre în aplicare chiar de la începutul săptămânii viitoare.

Pe de altă parte, tot astăzi Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere va ridica restricțiile de tonaj pe tronsonul trei al autostrăzii Lugoj-Deva. Ministrul transporturilor, Lucian Bode, a prezentat situația găsită în noiembrie anul trecut, dar și demersurile inițiate pentru reglementarea situației pe această autostradă, componentă a coridorului european principal.

Mai mult, ministrul nu-și explică cum s-a ajuns la rezilierea proiectului, efectuat în proporție de 98%, după ce au fost realizate cinci sau șase recepții. În acest context, premierul Ludovic Orban i-a cerut să sesizeze Parchetul cu privire la neregulile observate.