Dopuri de gheata pe conductele de alimentare, geamuri inghetate sau aburite, incuietori blocate, schimbarea greoaie a treptelor de viteza, o fiabilitate scazuta a masinii la pornire sau la accelerare sunt problemele cu care se confrunta aproape toti automobilisti in anotimpul rece.
„Iarna, daca mergi cu rezervorul aproape gol, vei avea condens in permanenta. Si la scurta vreme, cand scade afara temperatura sub zero, se ivesc si primele probleme: dopurile de gheata. Condensul apare in mod frecvent, chiar si la masinile de ultima generatie”, este de parere Constantin Moise, director general Cristal Car Romania, dealer autorizat al accesoriilor auto marca Iada. Pentru a scapa de aceste dopuri de gheata trebuie sa aveti in permanenta plinul facut sau, mai simplu si mai ieftin, sa folositi o solutie de curatire a sistemului de injectie. Acest curatitor de injectoare se introduce in rezervor la fiecare 10.000 de km si poate fi folosit atat pentru motoarele Diesel, cat si pentru cele pe benzina.
Anticongelantul pentru motorina coboara punctul de congelare al acesteia, permitand motoarelor Diesel sa functioneze normal chiar si la temperaturi scazute. Trebuie administrat in mod frecvent pe toata perioada iernii.
Spray-urile antiaburire devin un bun ajutor daca aveti probleme cu instalatia de climatizare. Se aplica pe geamul aburit si se intind cu o carpa de bumbac pe toata suprafata interioara a geamului. Totodata, previn aparitia fenomenului de aburire pentru cel putin doua zile. Pentru a scapa de gheata de pe parbriz puteti sa pulverizati spray pentru dezghetarea parbrizului si aproape instantaneu dezghetati geamurile exterioare ale masinii, fara prea mare efort.
Solutiile antiinghet multifunctionale sunt indicate pentru incuietorile automobilului, balamale, deblocarea unui surub, pentru antenele telescopice sau pentru orice alte imbinari ale masinii a caror inghetare va poate provoca neplaceri. Se pot aplica periodic sau imediat dupa ce masina a fost spalata. In ultima instanta, se pot aplica si in momentul in care s-a constatat inghetul.
Nu trebuie sa uitati nici de lichidul special pentru vasul spalator pentru parbriz. Acesta contine detergenti de calitate si o cantitate suficienta de alcool care sa nu permita inghetarea sistemului de spalare.
Produsele prezentate in tabel au performante tehnice bune si foarte bune. Diferentele de pret care pot aparea intre produsele similare ale diferitelor marci nu sunt justificate de performante deosebite. Asadar, toate produsele prezentate pot fi o alegere potrivita pentru intretinerea masinii dumneavoastra in acest anotimp.    

Aditivi, spray-uri si substante pentru anotimpul rece
Marca     Produs    Capacitate (l)    Pret* (mii lei)     Observatii
Iada**     Curatitor injectoare    0,30    110    separat pentru benzina si motorina
    Anticongelant motorina    0,30    66
    Antigel concentrat Hielo    5    316
    Antigel Glycogel    2/5    200/395    punct de fierbere la 135 grade Celsius;
                asigura functionarea si la – 35 grade Celsius;
                este garantat pentru 100.000 km sau 4 ani
    Spray Multifunctional    0,27    60    spray anti-inghet yale, balamale etc.
    Spray pornire auto la rece    0,27    66
    Spray dejivrare parbriz    0,27    65    dezghetarea geamurilor exterioare
    Spray antiaburire habitaclu    0,27    62    dezaburirea geamurilor interioare
    Solutie de spalat parbrizul    1 / 5    27/97    
    Solutie de curatat parbrizul    0,25    32    solutie concentrata
Holts    Petrol Treatment    0,25    85    scade punctul de inghetare a motorinei
    Cold Start    0,05    30    dezghetarea inchizatorilor
    Wet Start    0,40    33    dezghetarea parbrizului
    Anti Freeze    0,40    72    pornirea motorului in conditii nefavorabile
DanPreco***    GlassKlar    1    42    solutie de iarna pentru spalat parbrize
Clariant***    Genantin    1    65    antigel

*Pretul recomandat de distribuitor.
**Produsele sunt distribuite de Cristal Car Romania (01-430.47.30) si se pot cumpara de la statiile de benzina Shell, LukOil, Carrefour si de la magazinele de piese si accesorii auto.
***Produsele sunt distribuite de Colossos (01-231.79.29)
Toate produsele prezentate pot fi procurate de la magazinele de specialitate, de la magazinele statiilor de benzina sau din service-uri.

Uleiul potrivit pentru masina potrivita

„Este foarte important pentru fiecare automobilist sa stie sa-si aleaga uleiul de iarna potrivit, pentru a nu mai avea probleme cu intratul in viteze sau cu pornirea motorului. Uleiurile pentru iarna trebuie sa aiba un punct de viscozitate cat mai coborat. Sunt uleiuri care asigura pornirea rapida a motorului chiar si atunci cand este foarte frig. De exemplu, daca in perioada calda folosim un ulei 20W50, putem folosi iarna un ulei 15W40 sau 10W40. Citind foarte atent indicatiile de pe bidoanele de ulei, fiecare poate sa-si aleaga uleiul potrivit sau poate apela la ajutorul unui mecanic auto pentru o parere profesionista. Uleiul este foarte important. Pornirea rapida si functionarea corecta a motorului sunt asigurate in primul rand de folosirea unui ulei optim pentru perioada rece.”