Cum se va putea realize această majorare? ACPR propune Guvernului adoptarea unei măsuri legislative prin care angajatorii să poată acorda stimulente salariale fără plata impozitului pe salarii. În schimb, pentru stimulentele salariale respective se va plăti CAS-ul aferent conform legii în vigoare.

“Propunerea ACPR se referă la salariile cuprinse între 700 şi 1000 RON care ar putea fi majorate prin această măsură cu sume de la 100 la 300 RON, ceea ce ar asigura o minimă protecţie a angajaţilor cu salarii mici, afectaţi în mod serios de criză”, se arată într-un comunicat remis de ACPR.

Adoptarea acestei propuneri ar descuraja acordarea de stimulente financiare în plic, la negru, şi ar aduce beneficii atât mediului de afaceri, cât şi angajaţilor, prin încurajarea performanţei şi prin oferirea posibilităţii de recuperare a pierderilor salariale cauzate de criză, se mai arată în sursa citată.

Sistemul propus de ACPR ar aduce, în plus, sume considerabile bugetului de stat care ar încasa plata CAS-ului pentru creşterile salariale respective, sume de care este văduvit în prezent prin plata la negru în anumite cazuri, situaţie cauzată de fiscalitatea excesivă care apasă atât pe angajator, cât şi pe angajat, în privinţa impozitării veniturilor din salarii, susţin reprezentanţii ACPR.