Fostul președinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin este de acord ca Laura Codruța Kovesi să ocupe funcția de procuror general. Același punct de vedere este împărtășit și de noul premier al țării, Maia Sandu.

Scenariul cu Laura Codruța Kovesi procuror general al Republicii Moldova a fost vehiculat de presa de la Chișinău și vine în contextul în care noua alianţă de la Chişinău dintre blocul ACUM şi socialiştii lui Igor Dodon au decis să modifice, în Parlament, legislaţia astfel încât funcţia de procuror general să poată fi ocupată şi de persoane care nu au cetăţenie moldoveană.

Maia Sandu, a declarat joi, într-un interviu acordat Epoch Times România, că desemnarea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror general ar fi „un scenariu minunat” pentru Republica Moldova.

„Ar fi un scenariu minunat pentru noi. Nu ştiu dacă doamna Kovesi ar fi interesată de asta. Şi noi, evident, îi urăm să reuşească să obţină jobul la Bruxelles în Uniunea Europeană. Dar tocmai de aceea am propus modificarea legii. Pentru că vrem să avem cei mai buni specialişti, oameni independenţi de sistemul nostru care foarte mult timp a fost implicat în tot felul de scheme de corupţie”, a replicat Maia Sandu.

Liderul PAS a opinat că sunt şi procurori independenţi în Republica Moldova, doar că ei nu au fost promovaţi.

„Au fost ţinuţi cumva departe de cazurile importante, dar e nevoie de experienţa din afară, pentru că noi trebuie să ne mişcăm repede. Trebuie să oferim oamenilor rezultate repede şi în special pe subiectul ‘lupta împotriva corupţiei mari’. Ca să fim credibili, ca să le cerem tuturor să ne schimbăm pentru că noi cu toţii în societate trebuie să ne schimbăm. Corupţia este şi la nivel mic, şi la nivel mare. Dar ca să fim credibili, să le cerem oamenilor să-şi schimbe comportamentul trebuie să arătăm rezultate serioase în lupta noastră împotriva corupţiei mari, în special”, a declarat Maia Sandu.

La răndul său, fostul şef al statului, Vladimir Voronin, a spus că ar „accepta-o” pe Laura Codruţa Kovesi în funcţia de procuror general în Republica Moldova. El s-a arătat însă sceptic atunci când e vorba despre persoane care nu se află în ţară şi vin să ocupe funcţii în stat, referindu-se la câţiva miniştri din Guvernul Sandu veniţi din diaspora.

Vladimir Voronin s-a arătat indignat de faptul că Guvernul Sandu aduce în funcţii cetăţeni care de mulţi ani nu se mai află în Republica Moldova.

„Situaţia cu corupţia şi de ce am ajuns la aşa nivel de corupţie – noi toţi cunoaştem. Nu ştiu ce o să facă omul cela din străinătate, cine nu ar mai fi. Dacă ar fi doamna aceasta din România poate că aş înţelege şi chiar aş accepta”, a declarat Vladimir Voronin în cadrul emisiunii Moldova în Direct, de la Moldova 1.