Într-un comunicat, sindicaliştii precizează că, în contextul în care reprezentaţii Ministerului Muncii şi ai Ministerului Sănătăţii i-au invitat joi la prima rundă de negocieri pe tema protestului privind gărzile medicilor, până la prezentarea primei oferte din partea acestora va fi continuat "protestul inteligent" în forma stabilită. 

"În condiţiile în care reprezentaţii Ministerului Muncii şi ai Ministerului Sănătăţii ne-au transmis invitaţia la prima rundă de negocieri pe tema protestului privind gărzile medicilor, pentru joi, 28.07.2016, precizăm următoarele: până la prezentarea primei oferte de către reprezentanţii Guvernului pe tema solicitărilor Federaţiei 'Solidaritatea Sanitară', respectiv ale petiţionarilor, continuăm protestul inteligent în forma stabilită", spun sindicaliştii din Sănătate, potrivit Agerpres. 

În plus, aceştia solicită medicilor care susţin revendicările lor să continue semnarea petiţiei pentru apărarea drepturilor medicilor care efectuează gărzi. 

"Le recomandăm să nu se lase prinşi în capcana creată de guvernanţi pe modelul 'Dezbină şi stăpâneşte!': în calitate de iniţiatori ai protestului, nu vom permite deturnarea lui cu ajutorul unor eventuale 'organizaţii de buzunar', care nu sunt abilitate de lege pentru negocieri la acest nivel, pregătite să achieseze la încălcarea drepturilor medicilor. Ne menţinem în continuare recomandarea transmisă medicilor care efectuează gărzi să nu semneze contractele individuale de muncă pentru gărzile suplimentare contractului de bază dacă în ele nu le sunt prevăzute toate drepturile. Reamintim că solicitările ce stau la baza protestului prevăd acordarea unor drepturi legale, la care medicii au deja dreptul, aşa cum am demonstrat-o public, fiind însă privaţi de ele în mod sistematic de către guvernanţi, ca parte a unei strategii mai ample de umilire a medicilor. Esenţa acestui protest o constituie statutul medicului în societate şi în faţa guvernanţilor, acesta fiind momentul eliberării de obligaţiile ilegale care i-au transformat în şerbii unui sistem neo-feudal", mai spune Solidaritatea Sanitară.