Viorica Dăncilă a spus, miercuri, în debutul şedinţei de Guvern, că a încercat să construiască o relaţie instituţională ”normală” cu preşedintele României, în beneficiul cetăţenilor,  ”interesul personal, interesul electoral” al preşedintelui este cel care contează.

”Guvernul României, miniştrii PSD şi ALDE, au dovedit în toate evenimentele organizate în mandatul preşedinţiei rotative că promovează interesele României, promovează interesele Uniunii Europene şi că au capacitatea să propună soluţii agreate de către toate statele membre. Am încercat să construiesc o relaţie normală cu o instituţie a statului român pentru beneficiul României şi al românilor. Acest lucru nu a fost o rugăminte, a fost un gest de normalitate. Văd realitatea, văd că interesul personal, interesul electoral al preşedintelui Iohannis este cel care contează”, a spus Viorica Dăncilă.

Premierul i-a transmis preşedintelui ce şi-ar dori să solicite în cadrul summitului de la Sibiu.

”Îi solicit domnului preşedinte Iohannis ca în cadrul summitului de la Sibiu să ceară aderarea noastră la spaţiul Schengen şi încetarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare pentru că orice reuniune trebuie să aibă un rezultat concret pentru cetăţeni. În rezultatele acestui summit trebuie să se regăsească şi interesele României şi ale românilor”, a mai declarat Dăncilă.

În aceste zile are loc la Sibiu summitul şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană, la care participă preşedinţi, premieri şi cancelari ai tuturor statelor membre. Klaus Iohannis a explicat, marţi, faptul că premierul Viorica Dăncilă nu a fost invitată pentru că fiecare stat are un singur reprezentant la acest eveniment, unde vor fi întâlniri numai în format de Consiliu European, astfel că România va fi reprezentată de şeful statului.