În urmă cu două luni, la Congresulul de lansare a candidaturii lui Teodor Paleologu la funcția supremă în stat, liderul de facto al PMP, Traian  Băsescu a făcut un anunț suprinzător: la finalul acestui an se va retrage din formațiunea pe care a creat-o.

De asemenea, în ultima săptămână, după ce guvernul Viorica Dăncilă a fost demis iar Ludovic Orban a fost desemnat să formeze un nou Executiv, PMP a fost singurul partid care s-a oferit să intre în echipa noului Cabinet cu miniștri.

Conform unor surse liberale, aceste gesturi ale lui Traian Băsescu și partidului său reprezintă de fapt pași spre o fuziune între PMP și PNL, care ar urmă să aibă loc în primăvara anului viitor, înainte de alegerile locale. Retragerea fostului președinte se pare că este o condiție necesară pentru fuziune, pentru a nu produce tensiuni în noua formațiune din cauza unor războaie vechi între Băsescu și liderii PNL, cele mai cunoscute fiind cele cu Ludovic Orban și Vasile Blaga.

Fostul președinte se pare că este de acord să facă aceste gesturi pentru a salva cariera politică a celor care i-au fost fideli până la final, în condițiile în care PMP probabil nu ar mai avea nicio șansă să treacă pragul electoral fără locomotiva să tradițională.

Un prim semnal concret al acestei colaborări se pare că urmează să fie dat după primul tur al alegerilor prezindențiale, prin anunțarea susținerii lui Klaus Iohannis în turul doi de către liderii PMP.