Societe Generale, prezentă şi pe piaţa din România, a precizat că vânzarea participaţiei de 77,2% din National Societe Generale Bank (NSGB) se va finaliza probabil în prima jumătate din 2013 iar banca franceză va obţine în urma tranzacţiei un câştig net de aproximativ 350 milioane de euro (458 milioane de dolari). De asemenea Qatar National Bank va achiziţiona şi participaţiile care nu sunt deţinute de NSGB în unele din subsidiarele locale.

"Această tranzacţie este valoroasă pentru Qatar National Bank şi de asemenea este importantă pentru Egipt", a explicat Jaap Meijer, director la Arqaam Capital Ltd. în Dubai.

Banca din Qatar a anunţat în aprilie un plan pe cinci ani ce prevede extinderea în Orientul Mijlociu şi Africa. Grupul vrea să se extindă peste hotare din cauza oportunităţilor limitate de creştere pe piaţa internă.

Incluzând valoarea participaţiilor la unele din subsidiarele locale, Societe Generale va primi în urma tranzacţiei 2 miliarde de dolari, ceea ce va ajuta la majorarea indicelui de adecvare a capitalului Tier 1 cu aproximativ 30 puncte de bază până la sfârşitul anului viitor. Vânzarea evaluează NSGB la 2,56 miliarde de dolari.

Obiectivul Societe Generale este un indice de adecvare a capitalului Tier 1 conform reglementărilor Basel III de 9-9,5% până la sfârşitul anului viitor, pentru a îndeplini cerinţele autorităţilor de reglementare. Banca a anunţat eliminarea unor locuri de muncă şi vânzarea de active pentru a-şi majora capitalul.

National Societe Generale Bank are o capitalizare de piaţă de 2,3 miliarde de dolari şi este una din cele mai mari bănci private din Egipt. Înfiinţată în 1978, în prezent NGSB deserveşte peste 700.000 de clienţi prin intermediul a 160 de agenţii şi 4.161 de angajaţi.
Sursa: Agerpres