Reducerile de personal ar putea ajunge la 10-20% din cei 2.000 de angajaţi ai SocGen la divizia de investiţii bancare şi corporate din SUA.

Frederic Oudea, directorul general al Societe Generale, vinde active şi reduce costurile pentru a reasigura investitorii că banca poate face faţă crizei datoriilor. În Rusia, SocGen intenţionează să concedieze anul viitor 2.000 de angajaţi iar prin vânzarea de active banca franceză speră să obţină 4 miliarde de euro până în 2013.

"Banca trece printr-o modificare de strategie acum din cauza situaţiei din Europa şi din acest motiv reduce activitatea unor divizii. Sunt frustrat deoarece am construit o echipă foarte bună şi cred că banca ar trebui să aibă o viziune pe termen lung, opusă celei pe termen scurt", a declarat Naseem Haffar, de la divizia SocGen din SUA.

"Aşa cum a anunţat în septembrie, Societe Generale se află într-un proces de reducere a activităţii la unele divizii de investiţii bancare şi corporate, afectate negativ de noile cerinţe ale autorităţilor de reglementare. Prin urmare, banca îşi ajustează corespunzător organizarea pe plan internaţional", a declarat James Galvin, purtător de cuvânt al băncii la New York.

Conform unui document trimis sindicatului angajaţilor SocGen, Frederic Oudea a anunţat că vor fi îngheţate salariile angajaţilor de vârf, în timp ce politica salarială de bază vizează o creştere sub 1% şi sub 2,5% pentru angajaţii mai slab remuneraţi.

Divizia de investiţii a SocGen, care are aproximativ 1.200 de angajaţi, şi-a redus personalul începând cu această vară, conform unei surse din rândul angajaţilor, în urma turbulenţelor de pe pieţele financiare.

Reducerile de personal – în special la divizia corporate şi investiţii bancare din regiunea Paris – au fost până acum mai mult o picătură decât un val, dar sindicatele spun că sunt în alertă deoarece se anunţă în continuare concedieri.

SocGen şi rivala sa mai mare, BNP Paribas, ale căror acţiuni au scăzut puternic la bursă din cauza crizei datoriilor din zona euro, au anunţat vânzări de active şi au avertizat asupra concedierilor, pentru a reuşi să-şi majoreze capitalul cu aproximativ 8,8 miliarde de euro (12 miliarde de dolari) fără ajutor din exterior.

Anul acesta acţiunile băncii franceze au scăzut la bursă cu 53%, iar SocGen este văzută drept una din cele mai vulnerabile din Europa deoarece pieţele financiare din SUA au stopat achiziţionarea de obligaţiuni pe termen scurt ale băncilor franceze.

Recent, agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service a revizuit în scădere ratingurile de credit ale băncilor franceze Credit Agricole şi Societe Generale, citând expunerea lor la datoria Greciei.

Băncile franceze s-au confruntat în ultimele luni cu vânzări masive ale acţiunilor lor la bursă, deoarece criza datoriilor suverane a afectat valoarea băncilor europene de la începutul verii şi a majorat costurile de finanţare, în special în dolari, de pe pieţele americane.
Sursa: Agerpres

Te-ar putea interesa și: