Șoc total pentru cei cu mașini pe benzină sau motorină! S-a aflat adevărul despre isteria de la pompă

Sursa: Pixabay

Miercuri seara benzinăriile au fost luate cu asalt de mii de șoferi din România, speriați că prețul carburanților va depăși 10 lei pe litru, așa cum s-a vehiculat în spațiul public. În același timp, unele benzinării din țară au urcat prețurile la pompă. De unde a pornit toată panica și ce explicații au dat autoritățile?

Mai exact, la benzinăriile Mol prețul a urcat subit de la 7,75 lei/litru/benzină, la 8,34 lei şi la 9 lei/litru motorină, în timp ce benzinăriile Petrom din zonă afişau un preţ de 7,54 lei/litru la benzină şi 7,64 lei/litru la motorină, preţuri aproape similare fiind anunţate şi de benzinăriile Rompetrol.

Panica a plecat de la rețeaua de benzinării Mol

Totul a pornit din cauza unor probleme la o rafinărie din Ungaria, Mol înregistrând astfel un deficit de carburanţi pe piaţa din România. De altfel, compania a scumpit, deja, carburanţii pentru flotele de transportatori la peste 10 lei pe litrul de motorină.

Ulterior, ministrul Energiei a explicat la rândul său că toată situația a plecat de la rețeaua Mol.

„Este vorba despre reţeaua MOL, pentru că de la această reţea, de la Beiuş, a plecat această informaţie, de 11 lei. (…) Această informaţie a fost rostogolită prin social media şi a ajuns la a crea panică în România într-un timp foarte scurt: cozi la benzinării, cum că de mâine preţurile vor fi de 10 şi 11 lei şi, mai mult, că vom rămâne şi fără stocuri de benzină şi motorină. A trebuit să infirmăm ferm acest lucru, să ieşim să spunem că este exclus ca România să rămână fără stocuri de benzină şi de motorină”, a declarat Virgil Popescu.

O altă problemă a fost reprezentată de imaginile publicate la unele televiziuni care informau că prețul carburanților va trece de 10 lei pe litru miercuri seară. A fost prezentat cazul de la Beiuș al unei benzinării afiliate MOL, aflată aproape de granița cu Ungaria, unde cererea de carburant a explodat după ce guvernul Orban a plafonat prețul la pompă și benzinăriile vând carburantul raționalizat.

Teama de conflictul din Ucraina și sancțiunile împotriva Rusiei

Chiar dacă autoritățile au încercat să calmeze situația și au spus că, de fapt, nu există motive pentru această creștere de prețuri pentru că România are destule stocuri, isteria a continuat. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, anunța că avem suficiente stocuri și, în același timp, vorbea despre „începerea de controale ample la staţiile de alimentare cu carburant.”

Și ministrul Energiei, Virgil Popescu spunea că românii nu trebuie să intre în panică şi să stea la cozi, pentru că stocurile sunt suficiente.

Cu toate acestea, temerile mai sus menționate, dar și războiul din Ucraina împreună cu sancțiunile internaționale împotriva Rusiei au creat temeri în ceea ce privește creșterea prețului carburanților. În ciuda acestor lucruri, nu au fost impuse sancțiuni în ceea ce privește piața gazelor și petrolului, doar SUA luând decizia de a interzice importul de petrol din Rusia.