În ceea ce privește numărul persoanelor vindecate, acesta este de 3.384, iar de cealaltă parte, 351 persoane au decedat.

Totodată, au fost externate 1.396 de persoane asimptomatice după 10 zile de la depistare şi 972 persoane externate la cerere, depistate pozitiv la testul pentru noul coronavirus.

În acelaşi interval, arată GCS, au fost spitalizate în medie 4.071 persoane, atât în secţii cât şi în ATI, în data de 2 iulie a.c. fiind internate 4.252 de persoane, iar în data de 20 iulie – 4.748 de persoane.

„Din analiza seriilor de date raportate reiese faptul că aproximativ 3.680 de persoane confirmate pozitiv în acest interval de timp, în condiţiile absenţei instrumentelor legislative care să permită măsuri medicale, nu au făcut obiectul internării în spitale, nu au făcut obiectul externării ca persoane asimptomatice după 10 zile de spitalizare şi nici ca persoane externate la cerere”, arată GCS.

Mai multe persoane vindecate

De asemenea, se pare că în urma analizei s-a constatat faptul că aproximativ 1.480 de persoane confirmate cu noul coronavirus fac parte din categoria persoanelor vindecate, reprezentând cazuri care au beneficiat de prevederile Ordinului Ministrului Sănătăţii 487/2020 (aflat în vigoare în perioada 24 martie – 21 mai a.c.) care a permis fie externarea cazurilor uşoare, fie tratarea acestora la domiciliu, fără a mai fi declarate vindecate, în sistemul de raportare, la împlinirea termenului de izolare de 14 zile.

În aceeaşi situaţie s-au aflat categorii de persoane din centre rezidenţiale, persoane cu boli neuropsihice, personal medico-sanitar şi de îngrijire, subliniază GCS.

„Având în vedere numărul persoanelor considerate vindecate, se va rectifica în consecinţă numărul cazurilor considerate active în infectarea cu noul coronavirus”, anunţă Grupul de Comunicare Strategică.

Noile precizări făcut de GCS survin în urma solicitărilor primite referitoare la evoluţia cazurilor confirmate cu noul coronavirus (COVID-19), în contextul generat de decizia Curţii Constituţionale a României, publicată în data de 2 iulie, privind carantina şi izolarea.