Reprezentanţii industriei turismului şi ai celei hoteliere cer Guvernului sprijin pentru activitatea de incoming, dar şi stimularea construcţiei de hoteluri.

Este nevoie de o strategie clară pentru dezvoltarea turismului, precum şi de o regândire a legii turismului, astfel încât să răspundă cerinţelor industriei, arată ei.

Parteneriatul public-privat

Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), afirmă că promovarea României din punct de vedere turistic trebuie făcută în parteneriat public-privat şi totodată asigurată astfel de profesionişti în domeniu.

”Discutăm prea mult de formă şi prea puţin de fond. Trebuie să fie un minister dedicat anumitor domenii, or, fiind vorba de un minister aşa de mare, ideal ar fi să lucrăm în parteneriat public privat, să mai delege o parte din atribuţii unei entităţi private. De exemplu, noi nu vrem ca statul să organizeze partea de marketing a statului din punct de vedere turistic. Promovarea statului pe partea de turism trebuie făcută în parteneriat public-privat. Ea ar fi asigurată astfel de profesionişti în domeniu. Noi vrem un stat mai mic, mai flexibil care să lase mai mult privatului, pentru că oricum partea privată deţine mai toate activele în turism”, a declarat Călin Ile, pentru news.ro.

Decalaj față de vecini

Reprezentantul FIHR a vorbit şi de sprijinul necesar pentru construcţia de hoteluri.

“Sigur că ne dorim şi asta există deja într-o formă de ajutor de minimis şi prin fonduri europene. Problema aici este că ar trebui ca standardele de cost pentru construcţia de hoteluri (şi de spitale) să fie actualizate şi să nu fie identice cu construcţia de clădiri cu destinaţie de rezidenţial”, a adăugat Călin Ile.

”Sunt mai multe probleme pe care trebuie să le rezolve noul Guvern, în ceea ce priveşte turismul, domeniu care acum figurează ca un departament în cadrul Ministerului Economiei. Una dintre probleme este cea a TVA-ului, noi, touroperatorii, solicităm 5% TVA la agenţiile de turism, nu 19% cât avem acum. Toate hotelurile şi toate restaurantele din România au 5% TVA, iar ‘prapaditele’ de agenţii au 19%. Şi mai vrem turişti străini în România? De fapt, se pare că vrem numai noi, în rest, nu vrea nimeni, se pare. Avem 2,7 milioane de turişti străini pe an. Bulgarii au 9 milioane. Este nevoie de măsuri pentru a recupera decalajul”, a declarat proprietarul touroperatorului Paralela 45 Alin Burcea, conform sursei citate.

Stimularea construcției de hoteluri

Touroperatorii mai cer sprijin pentru activitatea de incoming (aducerea de turişti străini în România) şi astfel să fie preluată propunerea fostului ministru Bogdan Trif, care prevedea că pentru fiecare turist străin care stă în România mai mult de cinci zile, să se acorde 50 euro.

De asemenea, investitorii din turism cer stimularea construcţiei de hoteluri.

”Degeaba vrem să creştem numărul de turişti, pentru că nu avem hoteluri suficiente. Şi aici nu mă refer la oraşe. O altă problemă este legată de forţa de muncă. Nu mai avem bucătari, cofetari, patiseri, ospătari. Ce facem? Ne pasă? Cum acţionăm?”, se întreabă Alin Burcea.

Act normativ prost conceput

Carmen Pavel, proprietarul agenţiei de turim J’Info Tours, afirmă că din punctul său de vedere, ordonanţa privind asigurarea în turism, care impune garantarea pachetelor turistice, a fost prost concepută.

“Facem raportări lunare la minister, este prea birocratic. Şi nu soluţionează problemele jucătorilor din domeniu. Agenţiile nu sunt împărţite pe domenii, de exemplu, de incoming, de outgoing, iar sistemul de chartere nu este acoperit, domeniu care ar avea nevoie de o licenţiere specială pentru că expune cel mai mult turiştii la situaţii speciale”, a declarat pentru News.ro Carmen Pavel, care spune că este totodată nevoie de măsuri de prevenţie pentru acele companii cu un volum mare de activităţi.

Regândirea strategiei

Reprezentantul agenţiei de turism cere regândirea legii turismului, astfel încât să răspundă cerinţelor industriei.

“Legislaţia trebuie regândită şi creată o lege unitară. Trebuie totodată creată o strategie clară şi coerentă pentru dezvoltarea turismului. Nu avem suficiente hoteluri, sunt probleme şi cu infrastructura”, adaugă Carmen Pavel.

Ea mai spune că ar putea fi acordate facilităţi pentru industriile conexe, astfel încât, de exemplu, mâncarea sau produsele de toaletă să fie achiziţionate de la producători locali. În plus, Carmen Pavel consideră că sunt necesare politici privind forţa de muncă, unde este nevoie de personal, dând exemplu Programul Work&Travel din SUA.